В началото на следващата година парламентът ще приеме „цялостен пакет на много антимонополни закони”, по които вече е постигнато съгласие с министрите в кабинета „Орешарски” и коалиционния партньор на мандатоносителя БСП – ДПС. Това обяви председателят на левицата Сергей Станишев в събота на среща със софийския партиен актив в зала 6 на НДК.

По думите му, законите засягат функционирането на банките, правата на потребителите, правата на българските производители, както и енергетиката, където, по думите на Станишев, „господстват монополи и потребителите са почти незащитени”.

Станишев обясни, че антимонополното законодателство ще влезе в дневния ред на парламента през януари 2014 г., като текстовете ще бъдат приемани „в диалог с всички заинтересовани”.

„Вярвам, че хората и икономиката ще започнат да чувстват ефектите от новата политика, насочена към възраждане на производство, на икономическия растеж, създаване на работни места”, декларира лидерът на БСП.

Според него през последните четири години „държавата е била най-неизрядният платец, бизнесът е бил рекетиран, отнемал се бизнес, но това вече се променя и хората започват да чувстват, че държавата е предсказуема”.

Въпреки че Станишев не влезе в подробности по бъдещото антимонополно законодателство, в средата на октомври председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев намекна, че разработва такива текстове съвместно с депутата от ДПС Делян Пеевски, който обаче не ходи на работа в очакване на решението по казуса с назначаването си на ръководния пост в ДАНС. Конституционният съд ще се произнесе повторно, след като беше сезиран от президента в края на октомври.

На срещата със софийския партиен актив Сергей Станишев не пропусна да спомене и фонда за проектно финансиране, в който ще влязат 500 млн. лв. с Бюджет 2014. Парите, които от опозицията определиха като „празен чек, подписан за Министерски съвет”, според лидера на левицата „ще бъдат насочени директно за регионални инвестиции за инфраструктурни проекти и нови работни места, които да покажат на цяла България нова, различна политика за сближаване на регионите”.