Българският парламент започна днешното си заседание с минута мълчание в памет на жертвите на смъртоносното нападение в Ница снощи. При него загинаха минимум 84 души, след тях има и много деца.

Това действително е нискотарифен тероризъм, тази нова война изисква съпричастност от всички нас – службите сме ние. Това обяви депутатът от ГЕРБ Валентин Радев по повод атентата. Според Радев нападението е на верска основа.

По думите му България има късмет, защото има голям процент мюсюлманско население, но то е не е радикализирано. Той смята, че българските служби добре си вършат работата срещу радикализацията на българските мюсюлмани.

Според Радев „Ислямска държава” ще си припишат този атентат, но става въпрос за солова акция.

Кристиян Вигенин от БСП, бивш външен министър, не смята, че терористите са отбелязали победа с нападението от снощи, но са направили пореден опит да превърнат света ни в един нов затвор. Той отбеляза още, че явно Франция не е направила достатъчно или не е имала време за мерките за сигурност след атентата от 13 ноември в Париж. Освен за сигурността обаче трябва да мисли и за интеграцията, смята депутатът.

Според Вигенин трябва да се търсят и причините за това радикалните идеи да намират почва в Европа. „Време е европейските и световните лидери да си стиснат ръцете, защото „Ислямска държава” е вдъхновение за такива случаи по цял свят. Това зло трябва да бъде изкоренено”, коментира Вигенин.

Въпросът с тероризма беше обсъждан на последната среща на върха в НАТО, припомни ген. Михо Михов от АБВ. По думите му диагнозата на заболяването е тероризъм и миграционни процеси и тази диагноза трябва да се лекува.

Ген. Михов е на мнение, че само правоохранителните мерки не са достатъчни, а по-важни са политическите действия. Никой не трябва да мисли, че Ница е много далеч от България, каза още генералът.

Лидерът на ДСБ Радан Кънев каза, че страхът не може да е по-силен от свободата, която притежава Европа. Той смята, че атаката срещу Франция и та националния празник на страната не е случаен, защото е опит за удар срещу свободата.

Кънев не би престанал да пътува нито до Франция, нито до друга държава, в която е извършен атентат.

„Атаката в Ница е нечовешко деяние – това ще е атентатът с най-много деца жертви.

Европа има една много сериозна задача – всички национални правителства да работят напълно единно и да има истинско взаимодействие между службите. Излизащата от ЕС Великобритания, Норвегия и Швейцария трябва да са част от общата система за сигурност”, обяви още лидерът на ДПС.

„Тероризмът се развива, намират се форми на тероризъм, които причиняват смъртта на все повече хора”, коментира депутатът от ДПС Янко Янков.

По думите му на тероризмът не може да се противодейства само със сила, трябва да се противодейства с политики – с единни действия на всички служби и правителства.

Президент, премиер и вътрешен министър поднесоха съболезнования

Президентът Росен Плевнелиев остро осъди атентата в Ница, при който бяха убити и ранени десетки невинни граждани, включително деца.

В своята съболезнователна телеграма до президента на Френската република Франсоа Оланд българският държавен глава заяви, че подобни прояви на жестоко насилие и омраза са абсолютно недопустими и не могат да бъдат оправдани по никакъв начин.

„Република България е разтърсена и категорично и остро осъжда това посегателство срещу основите на нашата цивилизация. Този потресаващ акт на безпомощност показва, че трябва да останем единни и решителни в борбата си срещу заплахите на терора. Наш общ дълг е да обединим усилията си и да работим за изграждането на един по-сигурен и мирен свят”, цитират текста от „Дондуков” 2.

Премиерът Бойко Борисов също написа във „Фейсбук”, че е потресен от нападението. Пред журналисти в Бургас той по-късно коментира, че атентатите на Запад и бомбардировките с цивилни жертви в Близкия Изток вкарат света в спирала на насилието.

В профила си във „Фейсбук” министърът на външните работи Даниел Митов написа: „Категорично осъждаме всяка форма на тероризъм. Солидарни сме с френския народ в този изключително тежък момент”.