Парламентът отмени решението си за дългата ваканция до президентските избори. "За" решението гласуваха 177 депутати, нито един не беше против, а 10 се въздържаха.

Депутатите, които ще имат редовни заседания от утре, няма да се събират само от 2 до 4 ноември. През това време депутатите няма да ползват служебен транспорт с изключение на дните, в които заседават парламентарните комисии. Решението за ваканцията от три дни преди вота беше по предложение на лидера на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

От БСП възразиха, че такова предложение няма в дневния ред, а от ДПС - че не са спазени правилата за представяне на проекторешение.

Атанас Атанасов от Реформаторския блок също обвини изпълняващия длъжността председател на НС Димитър Главчев в нарушение на правилника, като посочи, че предложението е трябвало допълнително да бъде вкарано в програмата.

Като изход от ситуацията Главчев подложи на гласуване поисканата от Георги Божинов от БСП отмяна на решението за прекъсване на заседанията от 2 до 4 ноември, но мнозинството не я прие.

В пленарната зала Цветанов посочи, че от БСП използват парламента, за да правят политически изказвания и да го превръщат в цирк.  

Цветанов изрази убедеността си, че общинските съветници и кметове на БСП ще гласуват с номер 17 на президентските избори, с който ще се състезава кандидатът на ГЕРБ.

От  БСП и ДПС веднага го обвиниха в предизборна агитация.

При липса на мнозинство в Народното събрание естественият изход e предсрочни парламентарни избори, каза от парламентарната трибуна лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ по време на дебатите.

„На 14 октомври видяхме, че мнозинство в Народното събрание няма. Нещо повече – след това видяхме как изпълнителната власт, и в частност премиерът, дава указания за дейността на Народното събрание”, подчерта Карадайъ.

По думите му ГЕРБ и мнозинството се крият от народа и бягат от политическите дебати. „Разчитат на изборен резултат чрез манипулации, преса и репресии върху избирателите”, подчерта Карадайъ.