Народното събрание одобри ратификацията на новия външен дълг. Това стана с гласовете на ГЕРБ, Реформаторския блок, АБВ, ДПС и БДЦ. Срещу заема гласуваха от БСП, "Атака" и ПФ. "За" гласуваха 161 от народните представители. 50, сред които Радан Кънев от РБ, бяха против, а 12 се въздържаха.

Малко преди гласуването предложеният от правителството договора за посредничество с четири банки при тегленето на до 16 млрд. лв. за периода 2015-2017 г. се подкрепяше единствено от ГЕРБ и Реформаторския блок.

Изказване на вицепремиера Калфин от трибуната и совалки на финансовия министър Горанов сред парламентарните групи доведоха до тотален обрат на позициите.

Ключова се оказа ролята на АБВ. Партията на Първанов, която бе категорично против ратификацията, в последния момент обяви, че ще я подкрепят. Преди това Калфин намекна, че може да напусна правителството.

Заявявайки, че е за споразумението той добави: „Парламентарната група на АБВ има различно мнение - те имат своята автономия. Но начинът, по който се решава, поставя въпроса за това доколко аз мога да бъда ефективен в правителството и тази сутрин съм поставил този въпрос пред премиера”.

След няколкочасовия бурен дебат ДПС също прецени, че дългът няма алтернатива и го подкрепи. При намаления дълг и поемане на ангажимента за реформи ще подкрепим дълга, обяви Йордан Цонев, след като финансовият министър разговаря с групата на ДПС.

Съпредседателят на БДЦ Светлин Танчев, също обяви, че е удовлетворен  от Горанов и даде да се разбере, че депутатите от формацията ще гласуват „За”.

Така съотношението на силите в Народното събрание се промени драстично и договорът с банките бе одобрен.

Това доведе до скандирания „Оставка” от представителите на БСП, които издигнаха плакати „Не на дълга”. А Десислав Чуколов от „Атака” заяви, че днес се е състоял вот на доверие към кабинета „Борисов” и от гласуването е проличало, че управляващата коалиция вече е петорна. 

Дебатите и гласуването станаха в присъствието на част от членовете на кабинета, но премиерът Бойко Борисов, който миналата седмица заплаши с оставка, ако парламентът отхвърли заема, така и не дойде, въпреки настояването на някои от депутатите. 

Гласуването трябваше да се проведе преди седмица, но се отложи заради Патриотичният фронт (ПФ) и АБВ, които заявиха, че не са получили разяснения и не са убедени.

През последните дни депутатите от двете формации проведоха консултации с финансовия министър Владислав Горанов, след което лидерът на АБВ Георги Първанов заяви във вторник, че ще неговите хора остават против, а ПФ обявиха същото в сряда сутринта.

Заемът бе приет и на второ четене. Предложението за гледане на ратификацията на първо и второ четене в рамките на едно пленарно заседание бе отправено от председателя на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова.