Парламентът одобри два нови заема на обща стойност 600 млн. лв., които са за Фонда за гарантиране на влоговете.

Те ще бъдат отпуснати от Международната банка за възстановяване и развитие (МБВР) и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР).

С тези средства ще се попълнят резервите на Фонда за гарантиране на влоговете, пише в мотивите към решението. Фондът беше поставен пред сериозно изпитание след фалита на КТБ.

Заемното споразумение предвижда средствата да се отпускат на траншове, като сумите могат да бъдат усвоявани максимално на 3 транша с минимален размер на всеки транш 100 млн. евро. Изплащането на заема ще бъде на четири еднакви годишни вноски, започващи на 17 юни 2022 г. и приключващи на 17 юни 2025 г.

Против новия заем гласуваха от БСП и АБВ.

„Правителството иска  да подпишем празен чек за 300 млн. евро. и после за още 300 млн. евро без Министерството на финансите да ни е дало абсолютно никакъв отчет. Последната година се плаща 46% от главницата - става дума за изключителен натиск върху бюджета на България”, коментира Румен Гечев от БСП.

Той коментира, че няма разчети как българската държава ще съумее да се справи с тези плащания.

„По това време след 2020 г. излиза и главницата и за 16 милиардния заем, става дума за това, че 1 млрд, и 200 млн., лв. ще се изтеглят без никакъв разчет”, каза Гечев и предположи, че може би средствата ще отидат за предстоящите президентските избори. Станислав Иванов от ГЕРБ, пък обвини БСП, че са фалирали български банки така, че трябва да са малко по-умерени в изказванията.

Светослав Белемезов от АБВ обясни, защо партията няма да подкрепи теглене на нов заем: „Тъй като сме на мнение, че цялата процедура по КТБ е пример за това какво не бива да се случва в банковата система. Близо 2 години след фалита на КТБ днес е ясно, че значителна част от активите на банката се преразпределят към нови собственици, докато сметката плащат българските данъкоплатъци”.