Народното събрание ще разгледа и гласува оставката на ръководеното от премиера Бойко Борисов правителство.

Oттеглянето от властта на кабинета на ГЕРБ беше анонсирано още преди президентските избори, когато Борисов се закани да хвърли оставка, ако не спечели народния вот.

Самата молба за оставка беше внесена още в понеделник сутрин веднага след изборния ден и загубата на ГЕРБ. Гласуването й е насрочено за 14 часа следобед.

Решението трябва да се приеме с гласовете на повече от половината депутати в пленарната зала.

След това президентът Росен Плевнелиев трябва да възложи мандат за сформирането на нов кабинет на ГЕРБ като най-голямата парламентарно представена партия. ГЕРБ вече анонсира, че ще върне мандата. По процедура президентът трябва да го връчи на БСП, която също обяви, че ще го върне.

Следва трето връчване, което ако също се провали, се задейства конституционна процедура, която може да доведе нов служебен кабинет.

Патриотите нямат основание да не подкрепят волята на премиера. Той желае да се освободи от бремето на управлението. Правилно е да уважим това негово искане, коментира зам.-председателят на НС Явор Хайтов. По думите му е честно и коректно третият мандат за съставяне на кабинет, който се очаква да връчи президентът Росен Плевнелиев, да е именно на Патриотите.

Оставката на правителството ще бъде подкрепена и от всички в Реформаторския блок – и тези, които са в опозиция, и тези в управлението, каза депутатът Гроздан Караджов. По думите му е разчетено, че на президентските избори хората са показали жълт картон на ГЕРБ, но и на политиците като цяло.

Независимият депутат Велизар Енчев също заяви, че ще гласува „за” оставката на кабинета. "За втори път министър-председател на България абдикира от своето задължение, което е израз не на сила, а на слабост. В този смисъл той няма право да управлява повече", отбеляза Енчев.

bTV ще излъчи на живо заседанието на парламента, на което ще се обсъди и гласува оставката на правителството. Извънредното студио започва точно в 13:30 часа. Очаквайте директни включвания от парламента и анализ на политолози и социолози.