Българският парламент е готов да каже „Не” на идеята страната ни да се включи с финансова помощ за Гърция. Предложението на Еврокомисията е парите да се вземат от Европейския фонд за финансова стабилност, в който всички държави-членки правят вноски.

С тези средства Атина може да погаси спешните вноски за юли и август по старите си заеми.

Официална позиция на правителството до момента няма. В края на юни обаче премиерът заяви, че не му се виждало логично „по-бедните да дават за по-богатите". И парламентът би гласувал с „Не”, коментира председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова.

На същата позиция са и Реформаторите.

„СИРИЗА е лява популистка формация, която не направи реформи. Докато има кой да дава пари на Гърция, те ще попадат в същата бездънна яма, докато управлява СИРИЗА”, каза Мартин Димитров.

Според бившия заместник-финансов министър Любомир Дацов страната ни не може да откаже, при положение че е член на Европейския съюз, дори и да нямаме пари за пенсии.

„Европейските фондове позволиха България да мине през кризата - важна е солидарността. Сигурно и немският пенсионер, независимо че взима повече от българина, не живее прекрасно, но в края на краищата немците в момента финансират цяла Европа”, коментира той.

И двамата са категорични Гърция не може да продължи да дава празни обещания.

„Солидарността работи така - богатите помагат на бедните, не може по-бедните да помагат на по-богатите”, изтъкна Мартин Димитров.

„Това е като в едно семейство. Само хубави неща ли има. Общо взето, като се жениш, освен с недостатъците на собствената си съпруга живееш и с недостатъците на тъста и тъщата”, посочи Дацов.

Ако дори само една страна от 28-те гласува с „Не” на ползването на пари от спасителния фонд, ЕК ще трябва да се откаже от тези планове.