Здравната комисия не прие отчета за изпълнението на бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2010 г. Седем депутати подкрепиха отчета в комисията и 11 бяха против.

Спор в комисията доведе до решението на тогавашното правителство да направи трансфер от 1.4 млрд. лв. от здравни вноски към държавния бюджет. При обсъждането на проекта за изпълнението на бюджета на НЗОК за 2010 г. Емил Райнов заяви, че крахът на здравеопазването в последните 4 години е започнал от 2010 г.

Той посочи, че през този период са се случили две основни неща. Едното е безпрецедентно в историята - два пъти в годината актуализация на бюджета на НЗОК, което по думите му показва, че някой не си е свършил работата.

Най-ужасяващото, според него е трансферът в размер на над 1,4 млрд. лв., заяви Райнов. "Тогава спря реформата в България, защото здравната система остана без пари – пари, предназначени за реформа", каза той и посочи, че тогава управляващите освен всичко друго са и демотивирали българските граждани и от 900 000 неосигурени тогава, сега са 2 милиона.

Трансферът не е нещо, с което се гордеем, ние представителите на комисията по здравеопазване, обясни Даниела Дариткова депутат от ГЕРБ. Д-р Кирил Добрев, също от ГЕРБ заяви, че е дошъл моментът за изработване на национална здравна концепция за дълготраен период.

Председателят на БЛС Цветан Райчинов каза, че 2010 г. е може би най-черната година. Надявам се никога повече това да не се случи пари от здравни осигуровки да бъдат буквално откраднати и никакви последствия от това, каза Райчинов.