Премиерът Бойко Борисов проговори латински от парламентарната трибуна. Борисов се обърна към древния език ядосан на „острието” на БСП Корнелия Нинова, с която така и не можаха да се „разберат по мъжки”.

Заради неизпълнените по думите й обещания към зърнопроизводителите и заради рецептите на правителството за справяне с кризата Нинова реагира с римска поговорка: Verba volant, scripta manent - "Думите отлитат, написаното остава".

Отговорът на Борисов бе светкавичен и също на латински: Veritas odium parit - "Истината поражда омраза .

Това не е първият челен сблъсък между Бойко Борисов и Корнелия Нинова. Социалистката призова веднъж премиера да излязат от парламентарната зала и да се разберат „като мъже”.

Борисов неведнъж е засвидетелствал уважението си към острия език на Нинова и колегата й Мая Манолова като призова лидера им Сергей Станишев да ги пуска на парламенарен контрол една по една.

Кой сте Вие, кой сме Ние

Всяка година даваме дотации от един милиард лева на зърнопроизводителите, както в никоя друга сфера, а не виждаме хлябът да поевтинява, заяви Борисов в отговор на въпрос на Нинова за споразумението към меморандума от 8 юни 2010 г., подписан между правителството и зърнопроизводителите.

Според него земеделците трябваше да получават годишна помощ от 70 млн. лева за по-евтино гориво.

Нинова посочи, че парите не са от бюджета, а от европейски фондове и били договорени още при присъединяването на България в ЕС. Нинова и препоръча на премиера да се повишат доходите на хората, защото те не могат да си позволят скъпите хранителни продукти.

Премиерът каза, че на 5 декември миналата година е получено решение на ЕК за одобряване на схемата с годишен бюджет от 70 млн. лева, разпределяни на два етапа чрез ваучери. За осъществяване й трябват промени в Закона за акциза и данъчните складове и в Закона за подпомагане на земеделските производители.

Съответните промени скоро ще бъдат внесени в НС, обеща премиерът.

"Зърнопроизводителите, колкото са получили, никоя друга сфера не е. Те изкараха тракторите и при вас, изкараха ги и при нас, само не знаех кой ги подстрекава, но след този въпрос разбирам", каза премиерът.

И продължи: „Вие си приехте закон и не дадохте възможност да ви разследват. Закон, който не позволява, когато дойде друг на власт, да ви разследва. Сега, когато разследваме „Белене”, вие сте приели закон. Има фактури с по 90 млн. разлики. Това построяване ни струваше 1 милиард. Защо спекулирате с хората?", попита Борисов и посочи, че тези пари са европейски, но всяка година страната ни внася близо 900 млн. като такса в ЕС и част от тях се връщат в България.

Нинова обаче упрекна управляващите, че четири месеца не са намерили време да внесат законопроекта в парламента.

„Всички са виновни, освен правителството”

„Дали сте един милиард на зърнопроизводителите, а те не свалили цената. Тези пари не сте ги дали вие. Това са европейски пари. Вашата политика е: Производителите са виновни, защото не намаляват цените, българите са виновни, търговците. Разбрахме – всички са виновни, освен правителството, че не е изпълнило ангажимент”, каза Нинова.

Тя посочи, още, че рецептите на премиера са: „Висшистите да станат овчари, българите да садят картофи, да месят козунаци”.

„Написали сте от 1 юли 2012 г. Бойко Борисов: „Ще ви изплатим акциза”. Не им вярвайте и на думи, и на обещания”, обърна се Нинова към българите.