Няма друг закон за партийните субсидии в Европа, който да е толкова семпъл и имащ нужда от работа, колкото българският. Той стимулира да събереш 1% от гласовете на избирателите, а не да се стремиш към 4%, за да влезеш в парламента. „Взимате 50 000 гласа, взимате едни 600 000 лева всяка година и никой не ви закача за нищо”.

Така пред bTV депутатът от БСП Георги Кадиев коментира отхвърленото от колегите му в пленарна зала предложение за намаление на партийните субсидии. Според него законът трябва да бъде преправен, така че да стимулира правенето на политика и влизането в НС. „Той не се интересува дали правиш политика сега. Явяваш се веднъж на 4 години и забравяш – получаваш по 48 лева за 4-те години за всеки, гласувал за теб”, допълни Кадиев.

По думите му, има логика в идеята, предложена на народните представители, да връщат неизхарчената си субсидия за годината, като имат правото да прехвърлят за следващата 20%. И това обаче не минало. Вместо това някои партии трупали средствата от субсидии в депозити.

„ГЕРБ, например, има такъв депозит, БСП няма със сигурност, но ГЕРБ има. Не съм убеден, че това е законно. Това не са пари на ГЕРБ, а са от всички наши данъци. Те са дадени за политическа дейност. Бойко Борисов веднъж беше ходил на мач в Барселона и беше казал, че си е платил самолета с партийните пари. Това със сигурност не е политическа дейност, въпреки че по принцип има много начини да се заобиколи това искане”, обясни социалистът.

Той подчерта, че „никой не обича да му намаляват парите, но е нормално във време, когато всеки затяга коланите”. Особено като се има предвид, че най-бедната държава в ЕС е с най-висока субсидия - по 12 лева за глас, подчерта още Кадиев.

Политикът допълни, че само ДПС са били категорично против по-ниските субсидии, в БСП били 50 на 50, а позицията на ГЕРБ останала неясна.

Кадиев каза още, че забраната за даренията от фирми на партии е довела до продължаването на тази практика, но в сивия сектор. „Дават се в кеш. Ако някой мисли, че не се дават под масата, се лъже. Цялото общество е прогнило от корупция – и сред лекарите, и при катаджиите, навсякъде”.