Спор за пари и интереси към басейна „Спартак” са в основата на спора между президента на федерацията по художествена гимнастика Илиана Раева и служебния министър на младежта и спорта Петър Стойчев, обясни самият той в предаването „Тази сутрин” по bTV.

Раева го обвини в некомпетентност, след като Стойчев отказа да отпусне допълнителни 70 000 лв. на ансамбъла по художествена гимнастика за участието на „Златните момичета” на Европейското и Световното първенство.

„Договорът с федерацията по Художествена гимнастика е сключен, до двете първенства има време,” изтъкна Петър Стойчев и подчерта, че годишните бюджети на около 25 федерации са по-малко от въпросните 70 000 лв.

„Никой не е ощетен целенасочено, такива са възможностите,” категоричен бе служебният министър на спорта. Той допълни, че ресорното ведомство издържа 83 федерации и пет спортни училища с бюджет от 39 млн. лв.
„Не съм направил нищо нередно, няма защо да се извинявам публично. Не чувствам вина, винаги съм работил честно и откровено, никого не съм излъгал. На много хора съм помогнал, но явно това остава незабелязано,” заяви Петър Стойчев по темата за спора с Илиана Раева.

Казусът с Армен Назарян

Освен с Федерацията по художествена гимнастика, Спортното министерство под ръководството на Петър Стойчев бе в обтегнати отношения и с Федерацията по борба. Треньорът на националния отбор Армен Назарян критикува министерството за неизплатените премии на спортистите, завърнали се с медали от Европейското първенство. От ведомството пък не признаваха руската му диплома за висше образование, което му пречеше да стане старши треньор на националите.

„Няма висше образование, каквото може да се изкара за една година в Москва – процесът трае малко по-дълго,” посочи Петър Стойчев. По думите му, критерият за образование фигурира в нормативна уредба, а и според него е логично треньорите на национални отбори да имат „по-високо образование и по-широк мироглед”.

Стойчев отбеляза още, че всеки може да стане треньор, дори и без диплома, стига федерацията да реши това. В такъв случай обаче той не може да получава заплата от Министерството на младежта и спорта. „Договорът с Федерацията по борба е подписан. Армен Назарян не е бил в основата на неподписването му. Имаше други проблеми, които вече са изчистени, и Назарян е старши-треньор,” увери Петър Стойчев.

Парите за голф турнир

Петър Стойчев беше обвиняван и за отказа си Министерството на спорта да финансира големия турнир по голф, който ще се проведе в Каварна. „Ние помагаме на спорта според възможностите си. Федерацията по голф поиска 5,1 млн. лв., а такава сума е непосилна за министерството,” обясни министърът.

На упреците, че така отказва инвестиция в рекламата на България като туристическа дестинация, той обясни, че парите не са за инвестиция, а за организация на събитие и ще бъдат изхарчени за една седмица.

По инициатива на Петър Стойчев министерството ще подпомогне първите ракети на България Григор Димитров и Цветана Пиронкова, които в момента не получават никакви държавни средства. Министърът не пожела да уточни за какви суми става дума преди окончателното подписване на договорите с тенисистите.