Отцепници от ДПС обявиха, че поставят началото на нова политическа сила с хора, които досега не са могли да бъдат избирани, а само са избирали, въпреки че са „работили като пчелички”. Описанието на проекта „Свобода и достойнство” направи „вечният втори” сред редиците на Ахмед Доган – Касим Дал, който бе изключен в началото на годината заради остри критики към ръководството.

Политическото разположение на партията бе обявено като център-център-дясно. Очаквано за лидер бе предложен най-отявленият поддръжник на Дал и бивш председател на младежката формация на движението – Корман Исмаилов. Той се отказа от членството си в ДПС и стана независим депутат няколко месеца след абдикацията на Дал.

В речта си пред инициативния комитет за учредяването на партията Касим Дал се върна към миналото и припомни как преди 27 години той и неговите съмишленици тогава са тръгнали по същия начин: „Бяхме идеалисти и съм убеден, че и досега сме такива. За съжаление, шепа хора опропастиха тези мечти на целия български народ”.

По думите му на страната е необходимо радикално начало, за да се промени „продължаващата агония”, а за промяната ще се разчита на „верни хора”.

Сред имената в инициативния комитет на „Свобода и достойнство” се открояват още бившият депутат от СДС Руслан Семерджиев и транспортният министър по времето на Любен Беров - Кирил Ерменков.