15 млн. лв. ще бъдат отпуснати за пресичането на болестта нодуларен дерматит при животните, съобщи премиерът Бойко Борисов преди началото на правителственото заседание. Той разясни, че точката ще бъде влезе като допълнителна в дневния ред на кабинета.

Фермери от Хасковско вече излязоха на протест с намерение да блокират международния път  за Турция заради избиването на заразени крави.

"Знаете за един стопанин какво е да му се убие животното”, посочи Борисов.

Той уточни, че сумата от 15 млн. лева е само за пръскане. Отделно над 5 млн. ще отидат за ваксини.

По думите на премиера 150 000 ваксини ще дойдат в средата на другата седмица. Поискани са общо 350 хиляди дози.

"Създаваме организация в рамките на седмица всички животни да бъдат ваксинирани, за да не се пренесе заразата и в Северна България. Ангажирали сме МВР да спират всяко движение на живи животни. Надявам се с това да помогнем на селските стопани", коментира още той.

Към 19 април огнищата на болестта в България са 13, има и съмнения за още едно, обясни земеделският министър Десислава Танева. Досега са евтаназирани 537 животни.

Ваксинацията на животните носи тригодишно ограничение за продуктите от тях. Те трябва да се преработват и консумират в региона, където се отглеждат животните. Заболяването не е опасно за хората по никакъв начин, подчерта министърът.

Стопаните, на които са унищожени стадата, но са бенефициенти по различни меки за подкрепа на Програмите за развитие на селските райони и други помощи от ЕК, ще получат съответните плащания, подчерта Танева.