Избирателите ще бъдат стимулирани да гласуват. Това е записано в промените в Изборния кодекс, свързани с въвеждането на задължително гласуване, приети от правната комисия в парламента.

Томболата с награди за упражнилите правото си на глас обаче отпада, както и предложението за 5% облекчение на данък общ доход.

Тези, които не гласуват пък, ще бъдат отписвани от избирателните списъци.

Това означава, че ще можем да гласуваме, ако подадем заявление до общината, където сме регистрирани, включително и с електронен подпис.

Ако имаме извинителни причини обаче ще останем в списъците – например заболяване или учебна и служебна заетост. Хората с трайни увреждания няма да бъдат заличавани.

Да бъде създаден самостоятелен избирателен район за чужбина, реши още правната комисия в парламента, предаде БНР. Отделянето на район за гласовете от чужбина е едно от основните предложения на ГЕРБ за поправки в Изборния кодекс.

Комисията отхвърли искането на Реформаторския блок за провеждане на изборите зад граница да се образуват три многомандатни изборни района.

С гласовете на ГЕРБ, ДПС и БСП бе приета поправка, с която се обезсмислят преференции и се бетонира водачът на листата при парламентарните избори - всеки глас, подаден без преференции, ще е вот за водача на листата, съобщава в утрешния си брой в. „Сега”.

Подкрепа срещна и друга промяна, предложена от Валери Симеонов и Християн Митев от ПФ и Данаил Кирилов от ГЕРБ. С нея се забранява огласяването на социологически проучвания по време на предизборна кампания, за да не се вкара в заблуда гласоподавателят.