Срещата на Комисията по външна политика се превърна в поле за дебат по отхвърления антикорупционен закон на Меглена Кунева, предаде БГНЕС.

На срещата присъстваха лидерите на парламентарните групи и посланиците на Европейския съюз. По време на срещата само един посланик успя да вземе думата. Том ван Оорсхот от Холандия, каза, че „борбата с корупцията е от водещо значение”.

„Ще има обсъждания през идните три месеца, за да може Законът за предотвратяване на корупцията да бъде приет до три месеца”, каза председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. Според него колегите му от останалите партии ще подкрепят закона на Кунева, защото нямат генерални различия между философията и целите на отделните групи.

От своя страна Лютви Местан обясни, че ДПС не е подкрепило закона, защото не са съгласни с няколко точки в него. „Основното ни съображение е по отношение на реалната независимост на бюрото, едноличният орган, който се цели да се създаде с този закон”, допълни още лидерът на партията. Местан каза, че ДПС би подкрепило антикорупционния закон ако бъде преодоляно условието властта да избира единния орган.

Янаки Стоилов изрази позицията на БСП като каза, че антикорупционния закон трябва да противодейства на корупцията, а не да се опитва да я контролира. „Трябва да се прецени каква ще е ролята на сегашните институции, защото през последните години създаваме все повече органи, но резултатите не са впечатляващи”, каза още той.

Стоилов определи декларациите на чуждестранните посланици по повод отхвърления закон на Меглена Кунева, като „не особено европейски”.

Красимир Каракачанов от Патриотичния фронт се обяви против анонимните сигнали, предвидени в закона. По думите му най-голям проблем представлява корупцията във високите етажи на властта. „Ако един министър не знае откъде изтичат парите, значи или не става за министър, или участва в тези процеси”, допълни още той по време на срещата.