Реформаторският блок организира открит дебат пред парламента в сряда, когато ще бъде второто четене на предложената от управляващите актуализация на бюджета. Това обяви лидерът на ДСБ Радан Кънев на пресконференция в понеделник.

Всеки депутат, който е готов да защити бюджета срещу аргументите на Реформаторския блок, ще бъде поканен да излезе за 20 минути от пленарната зала и да се включи в обсъждането навън.

Кънев каза още, че позицията на партията му по темата с прекрояването на бюджета не се е променила, а искането президентът да наложи вето върху промените остава. Той коментира, че при първото четене в пленарна зала не се е състоял дебат и нито един от сериозните аргументи, че "този бюджет залага огромна кражба от джоба на българския данъкоплатец", не е бил обсъден. „Парламентарната опозиция в лицето на ГЕРБ се плъзна по повърхността на дебата и не навлезе в неговите най-чувствителни точки”, каза Кънев.

Преди началото на сезона на отпуските Реформаторският блок ще обяви своя съвет. В него ще се включат и представители на гражданското общество, на протестиращите, съобщи още лидерът на ДСБ. На въпрос дали ще има представители на СДС, Кънев заяви, че ще има среща с Божидар Лукарски и това ще стане ясно след дни.

Събитията от изминалата седмица коментира и Борис Станимиров, според когото съборът на Бузлуджа на БСП е бил „едно предизборно събрание, изваждане на стари мухлясали предизборни тези на партията”. „Това ни убеждава, че БСП също гледат на политическата ситуация като на предизборна. За нас след тезата за възстановяване на проекта "Белене" следващият ход е оставка на правителството и насрочване на нови избори”, допълни той.