„Демокрацията е скъпо удоволствие” – така Найден Зеленогорски от ДБГ/РБ коментира възможността представители на държавата да организират изборите във всички секции в чужбина по време на срещата на премиера с парламентарните групи от мнозинството за Изборния кодекс по-рано днес.

В дългата 47 страници официална стенограма (вижте я ТУК) могат да се проследят дебатите между политическите сили по горещата тема с вота зад граница.

От думите на Красимир Каракачанов и Валери Симеонов става ясно, че основните опасения на Патриотичния фронт за гласуване извън посолства и консулства са свързани с бюлетините, които ще дойдат от Турция. „В Турция не ДПС организира изборите, а турската държава. Не трябва да си правим илюзия, че за следващите избори Ердоган ще бъде лоялен да не ни се меси във вътрешните работи”, посочва лидерът на ВМРО.

Според него именно гласовете от южната ни съседка през 2009 г. са разделили ГЕРБ от пълно мнозинство в парламента.

Премиерът Бойко Борисов дава предложение: да се гласува по пощата, евентуално – след нотариална заверка. „Така ще дойдат 400 000 гласа от Турция в писма”, контрира го Каракачанов.

По отношение на машинното гласуване, желанието на РБ е за поне 200 и максимум 500 електронни урни в страната. От Патриотичния фронт обаче пресмятат, че наемът на една такава е 2000 лв. дневно.

Слави Трифонов е добре дошъл на избори

„Аз нямам страх от Слави Трифонов. Добре дошъл на избори, когато иска! Разбира се, толкова няма да има по три часа на ден в национална телевизия възможност да си прави свята политика”, коментира премиерът във връзка с разделянето на референдума от редовните избори.

Този ход беше коментиран като мярка именно срещу референдума за политическата система, иницииран от „Шоуто на Слави”.

Борисов още веднъж подчертава, че не го е страх от Трифонов, както и от Татяна Дончева, с която вече се бил сблъсквал на избори.