Народното събрание трябва да вземе решение за продължаване на националната програма за енергийна ефективност, тъй като правителството е в оставка. Това заяви министърът на регионалното развитие в оставка Лиляна Павлова. Тя обясни, че след достигането на лимита на програмата от 1 млрд. лв. правителството трябва да получи мандат от парламента.

Тя посочи, че е обезпечено изпълнението на 2000 сгради за следващата година, като над 440 са в реален процес на изпълнение.

„Предлагаме програмата да се увеличи с още 1 милиард лева. Това е най-мащабната социално-икономическа програма, защото създава заетост на малки и средни фирми, над 550 са участвали. Социалният ефект е безспорен, над 340 хиляди души реално са се възползвали от програмата. Ако удвоим ресурса, над 700 хиляди ще се възползват от програмата. Разходите за отопление ще спаднат с над 50%”, коментира Павлова.

Министърът в оставка допълни, че в момента програмата е насочена към панелните сгради, впоследствие ще се разшири и към другите многофамилни сгради, а в бъдеще да влязат и еднофамилните, за да се покрие целият сграден фонд в държавата.

"По показатели нашата държава е с най-ниска енергийна ефективност на сградния, жилищния фонд", коментира Павлова.

Програмата за саниране беше затворена за нови кандидатстващи дни след подаването на оставка от страна на кабинета „Борисов”. Обяснението беше, че ресурсът е изчерпан, а при неприет бюджет за следващата година няма как да се подписват договори.

Между двата тура на президентските избори, представители на ГЕРБ на няколко пъти заявяваха, че ако Цецка Цачева не стане държавен глава, санирането може да спре. Това им навлече критики, като даже лидерът на партията Бойко Борисов се разграничи от съпартийците си.