Зад предложението на ГЕРБ има нещо скрито, щом не го обсъдиха с никого – нито с Реформаторския блок (с нас имат подписано коалиционно споразумение), нито с АБВ и ПФ (които подкрепят мнозинството) и успяха да тръгнат срещу всичките си партньори, това е извън всякаква политическа логика.

По този начин съпредседателят на ПГ на Реформаторския блок Найден Зеленогорски коментира приетото решение от Народното събрание да има свободен избор относно това къде да се осигуряваме – единствено в системата на НОИ или в НОИ и в частни пенсионни дружества.

За сериозната промяна в пенсионния модел се разбра след неделна среща между управляващите и синдикатите. Експерти и представители на работодателските организации обявиха, че несъгласуваните промени ще ударят по частните фондове, ще има сътресение на капиталовия пазар, а заделените извън НОИ пари ще бъдат употребени за краткотрайно запушване на дефицита.

„За нас е важно това, че беше нарушено коалиционното споразумение и за съжаление това предложение не беше обсъдено с коалиционните партньори”, подчерта Зеленогорски.

По думите му няма никаква политическа логика в това ГЕРБ да гласува с ДПС: „Няма никаква политическа логика, очевидно има нещо отзад, зад прозрачността, за която се борим. Няма политическа логика в това, че карате хората да протестират с това безсмислено решение. Защо бързаме? Защо затворихте устата на хората, които ви подкрепят?”

Румен Гечев от БСП също в процедура по отрицателен вот заяви, че така приетото решение касае съдбата на близо 4 млн. души и 7.9 млрд. лева активи на фондовете.

Гечев посочи, че не е вярно, че няма елементи на национализация.

В пленарната зала Янаки Стоилов от името на ПГ на БСП заяви, че социалистите подготвят предложение да се създаде временна комисия, която да изследва състоянието на пенсионните фондове и ефективността на контрола, осъществяван от Комисията за финансов надзор.

"Опитвате се да прикриете злоупотреби и проблеми в сферата на пенсионното осигуряване в България", обърна се към управляващите Стоилов. той обяви, че БСП прекратява участието си в заседанието и призова парламентарните групи, които не са параван на вече взетите решения, да се оттеглят от залата тази вечер.

Борисов: Каквото се искаше от мен, направих

Ако има риск за коалицията, има риск за държавата. Седмици наред много неща не ми харесват, обаче стискам зъби, защото трябва да влязат пари в държавата. Това каза пред журналисти в парламента министър-председателят Бойко Борисов.

„Искам тук пред вас да им кажа – с Кунева и Кънев бяхме заедно в Берлин и ако са имали нещо да ми кажат можеха да ми го кажат тогава”, подчерта Борисов.

Той коментира, че на реформаторите „не им отива да ни пришиват с ДПС”: „Това, че са подкрепили едно решение, не значи нито коалиция, нито кафета. Аз бих могъл да кажа обратното: коалиция между БСП и реформаторите - честно ли е? Не”.

Премиерът си отвори вратичка за отстъпление. По думите му, ако РБ успеят да го убедят, че решението е рисково и авантюристично, то ще бъде вкарано отново и ще бъде прегласувано.

Кого обслужва решението?

Лидерът на ДСБ Радан Кънев разви във Facebook своята хипотеза за това кой е облагодателства от решението "Горанов и ДПС получиха подкрепата на депутатите на Христо Ковачки. Това е ясно свидетелство за интереса на собствениците на неуспешните пенсионни фондове", написа той и допълни, че целта е отговорността за неплатените вноски да се прехвърли на НОИ.

 

Бизнесменът Ковачки е собственик на частния пенсионен фонд "Топлина". През 2007 г. "Алианц", "Доверие" и "Съгласие" подадоха сигнали в Комисията за финансов надзор (КФН), че работодатели са принудили служители в няколко предприятия да преминат към него.

Неговата партия "Лидер" е коалционен партньор на "България без цензура" в БДЦ. Лидерът на коалицията Николай Бареков се обяви срещу решението, подкрепено след това от четирима "негови" депутати.

  • Неясноти около осигуровките на хиляди младежи
  • Горанов: Дебатът за великденските добавки не е приключил
  • Данък за пенсиите на хората, които продължават да работят
  • Работещите тежък труд също да могат да избират къде да отиват вноските им за пенсия
  • Орешарски защити частните пенсионни фондове
  • Димитър Манолов: Пенсионна реформа не може да има
  • Държавата се отказа от национализацията на пенсионните фондове
  • Менда Стоянова: Няма отстъпление на ГЕРБ за пенсионната реформа
  • Миков: Пенсионната реформа е безпрецедентно непрозрачна
  • Френският посланик поискал разяснение от Калфин за пенсионната реформа