ГЕРБ призова премиера Пламен Орешарски да спазва законите и да отстрани от длъжност началника на политическия си кабинет Мария Дивизиева заради отнетия й допуск до класифицирана информация. Това обяви на пресконференция заместник-председателят на ПГ на партията Димитър Главчев, цитиран от БТА.

Той се позова на разпоредби в Кодекса на труда и на подзаконови нормативни актове като устройствения правилник за работата на Министерския съвет. По думите му, това, че тя няма достъп до секретни данни както на национално ниво, така и на ниво "НАТО", спъва функционирането на МС.

Дивизиева остана без допуск до класифицирана информация, след като беше обвинена, че е помогнала на съдебните шефове Веселин Пенгезов и полк. Петко Петков да извършат измама по европейски проект.

„Как може Дивизиева да координира дейността на съветниците на премиера, като няма допуск до секретна информация, или да участва в правителствени заседания, на които се обсъждат въпроси, представляващи класифицирани данни?, запита Главчев.

Той не изключи една от целите да е след време Орешарски, както в момента Станишев, да може да се оправдае за изчезнали доклади.

„Стана практика да се назначават и преназначават хора с отнет допуск до класифицирана информация - в енергетиката, имаше и заместник-директор на агенцията "Митници", преквалифициран по-късно до премиерски съветник”, коментира Главчев.

Димитър Главчев съобщи също, че в близките дни ГЕРБ ще внесе в Конституционния съд искане той да се произнесе по законосъобразността на гласуваната през миналата седмица временна парламентарна комисия, известна като комисията "Ташева", една от задачите на която е проверка на фактите около срещата на президента с представители на електроразпределително дружество, лицензирано у нас.

БСП ще се извини ли за горящия европейски флаг?

От ГЕРБ настояват още лидерът на ПЕС и на БСП Сергей Станишев открито да обяви позицията си във връзка с поруганите европейски знамена "пред очите му" по време на неговото участие в проява по случай 9 май пред паметника на Съветската армия в столицата.

От ГЕРБ се позоваха на разпространени във Фейсбук снимки от инцидента, които бяха разпечатали и на хартия, за да ги покажат пред медиите. Те изпращат писма до останалите политически сили с молба да вземат отношение по инцидента.

"ГЕРБ изразява категорично несъгласие с всички антиевропейски прояви и настоява останалите политически сили също да се разграничат", заяви Румяна Бъчварова от Изпълнителната комисия на партията.