От БСП обвиниха ГЕРБ в лобистка промяна в Закона за митниците, с която се изменя Законът за данък върху добавената стойност и се въвеждат нови изисквания към софтуера за управление на продажбите в търговските обекти и на електронните магазини, предаде БТА. Според социалистите подновяването на софтуера и касовите апарати ще струва на малкия и среден бизнес приблизително 250 млн. лева.

Управляващите обясниха, че в момента има възможност от софтуера да изчезват данни за продажбите, а мерките целят изсветляване на икономиката. Не всички касови апарати ще се наложи да бъдат сменени - само по-старите, закупени в последните десет години, или от по-стар модел, посочиха от ГЕРБ.

"Не е нормално управляващите под натиск да прокарват поредния лобистки или направо бих казал корупционен закон", коментира пред журналисти заместник-председателят на левицата Драгомир Стойнев. По думите му натискът идва от определени фирми.

Той посочи, че с промени в Закона за митниците се изменят седем закона на едно четене. "С тези промени държавата в лицето на ГЕРБ ще рекетира малките и средни предприемачи с приблизително 250 млн. лева", отбеляза Стойнев. По думите му новите изисквания ще засегнат и личните лекари, които трябва да подновят фискалните устройства в кабинетите си. "Вече се говори, че се знаят и фирмите, тези три-четири фирми, които ще произведат тези апарати и ще разработят софтуера и връзката с останалите системи", каза той.

Председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова (ГЕРБ) коментира, че изказванията на БСП целят поредна атака, манипулация или може би става въпрос за засегнати интереси. Тя обясни, че касовите апарати се произвеждат от няколко български фирми и няма лицензиране на тази дейност.

"Не всички касови апарати ще се наложи да бъдат сменени, защото тези, закупени през последните три години, са от по-нов клас и при тях само ще има update на фискалната памет", обясни тя. Стоянова посочи, че ще трябва да бъдат подменени само по-старите, закупени в последните десет години, или от по-стар модел. Цифрите, които БСП казаха в залата, започнаха от 120 млн., след това станаха 280 млн., накрая 350 млн., посочи тя.

"Един касов апарат струва между 100 и 150 лева, от 2011 г. досега аз мога да попитам всеки от вас колко пъти си е сменил телефона и колко струва един телефон", коментира Стоянова. Технологиите вървят напред, нормално е един апарат с технология на фискалната си памет от 2011 г., в 2018 г. или в 2019 г., когато всъщност ще се случи това, да трябва да се обнови неговия софтуер или, ако той е много стар, да се закупи нов касов апарат, обясни тя.

Относно личните лекари, Менда Стоянова каза, че личният лекар трябва да има касов апарат, на който да маркира всяка потребителска такса, която се плаща от неговия пациент. Проверките на НАП показват, че има лични лекари, които за над 50 процента от проведените прегледи за месеца няма отчетена такса, отбеляза тя. Вярно, има такава възможност за родинни, познати, но над 50 процента е много, смята тя.