Решението на Сергей Станишев да напусне лидерския пост в БСП след 13 години начело на партията се приема противоречиво даже сред левите политици у нас.

В студиото на „120 минути” Борислав Гуцанов от Националния съвет на столетницата определи хода като импулс за БСП, който коренно променя ситуацията преди предсрочните парламентарни изброи. Минути по-късно на същия стол вечният опозиционер в червено Георги Кадиев посочи, че Сергей Станишев е трябвало да напусне поста още преди 5 години и сега има риск да си „инсталира” наследник на „Позитано” 20.

Предизборно прераждане

„Аз мисля, че с оглед заминаването на Станишев в Брюксел и обстановката в страната, това е най-разумното и най-държавническото решение”, коментира Гуцанов. Той определи бъдещата смяна на караула като „импулс за левицата и БСП”.

„Тази мечта, която е на десните формации (и най-вече на ГЕРБ), които вече се виждат във властта, вече много се промени”, подчерта той. По думите му сега предизборната ситуация става „коренно различна”.

Гуцанов защити управлението на Пламен Орешарски, но и посочи, че една от грешките са били неясните коалиционни отношения с ДПС, като не е бил отчетен опитът от времената на тройната коалиция. Друг проблем били АБВ: „Това не бяха ли немци в тила?”.

Борислав Гуцанов подчерта, че Сергей Станишев не е посочил никого за свой наследник, като заявилите до момента желание да се борят за поста Мая Манолова и Драгомир Стойнев са достойни, но „въпросът е кой е най-правилният в момента избор”.

Залез в следващия парламент

Опасявам се, че ще изпаднем в трайна изолация и то с малка парламентарна група. Тогава никой няма да ни пита трябва ли да останем в опозиция – то просто ще се случи. За това предупреди Георги Кадиев, който преди няколко седмици подаде оставки от всички заемани постове в знак на протест срещу ръководството на партията.

„Най-доброто за Станишев е просто да каже „Аз бях дотук, 13 години бях председател. Затварям вратата, отивам да върша нещо друго”. Така се прави по света такива половинчати стъпки: няма да съм председател, пък ще бъда нещо друго, първата редица, втората редица (...) Ние не сме деца, които някой трябва да надзирава”, подчерта Кадиев.

По думите му най-големият грях на БСП е, че партията е загубила инстинкта си за самосъхранение: „Ако имахме инстинкт, Станишев трябваше да си е подал оставката през 2009 г.”.

Преинсталация след форматиране

Според Кадиев, в БСП може да настъпят промени, но само процесите се развият по естествен начин и има много кандидатури за председателското място: „Ако Сергей Станишев се опита да си инсталира следващия председател, ще останат същите задкулисни играчи, същата групичка около него и ще бъде мимикрия на промяна, а не истинска промяна”.

По думите на бившия депутат, спряганият за лидерския пост Драгомир Стойнев има качества, но не трябва да допуска да бъде употребен.

КОЙ кара влака

Кадиев подчерта, че следващият председател на БСП ще трябва да преосмисли отношенията с ДПС: „Вие нямате ли усещането, че ние сме мандатоносителя, а те са по-голямата партия?”. Той даде пример с Управителния съвет на Държавен фонд „Земеделие” където хората на Лютви Местан имали мнозинство от две трети.

Другият му пример беше с назначението на Делян Пеевски начело на ДАНС: „Той е народен представител от ДПС, ДПС го предложи. И думите на премиера Орешарски „Или го гласуваме до 12:00 часа, или пада правителството” какво означават – че ДПС оттегля подкрепата си към правителството”.