Ние приветстваме позицията на министър-председателят Бойко Борисов да удържи на натиска и да не снеме от длъжност Орхан Исмаилов. Така трябва, но ако Орхан Исмаилов трябва да остане заместник-министър за сметка на новините на турски, това не е принцип, а грозна сделка. Това мнение изрази от парламентарната трибуна лидерът на ДПС Лютви Местан.

„Не бих искал да бъда в положението на колегите от „Патриотичният фронт”, които ще носят товара на отговорността да са заместник-министри или областни управители, за сметка на стратегически интереси, цели, права”, допълни той.

Междувременно председателят на Народна партия "Свобода и достойнство" Корман Исмаилов поиска допълнителни текстове в коалиционното споразумение за управлението между Реформаторския блок и ГЕРБ, които да дадат допълнителни гаранции да няма ксенофобски и дискриминационни действия.

Причината е уговорката Патриотичният фронт да подкрепя кабинета, ако новините на турски език да се преместят от БНТ1 в БНТ2 и ако „патриотите” получат постове в Министерството на отбраната и областната управа София-град, където са двете назначения на партията на Корман Исмаилов.

"В последните седмици наблюдаваме процеси, които ни връщат години назад в демократичното развитие и сами по себе си представляват отстъпление от европейските принципи и ценности в областта на човешките права, в частност правата на малцинствата", заяви на брифинг в парламента Исмаилов.

По думите му определенията на Фронта са лъжи, клевети и твърдения в особено големи размери. На въпрос дали е ксенофобско разпореждането на здравния министър Петър Москов, който е и зам.-председател на ДСБ, линейките да не отиват в ромските махали, защото там са 80% от нападенията над лекари от Спешна помощ, Исмаилов заяви: "Вече има реакция, значи има проблем. Не трябваше да казва ромски махали, а определи райони в определени градове, примерно. Но акцентирането на елемент на ромска или българска престъпност, това е грешка."