Все още не можем да се доберем до договора за „Южен поток”. Никой от нас не е прочел цифра колко България ще спечели и откога. Такава цифра няма. Това заяви премиерът Бойко Борисов в Народното събрание.

Борисов е в парламента, за да обясни на депутатите ситуацията след новината за спирането на проекта от страна на Русия. „Както вие, така и ние научихме от новините от съседна Турция за спирането на проекта”, коментира той, като допълни, че решенията на Министерски съвет са писмени и могат да бъдат лесно прочетени.

„Никой от нас не е прочел цифра колко България ще спечели и от кога. Такава цифра няма. Ако е 400 млн. евро на година, както Путин казва, това означава нашата половина от проекта да се изплати за няколко години”, каза той.

„Аз съм чул, но по никакъв начин не мога да прочета - колко и от коя година ще имаме печалба от пренос. Ако някой от колегите знае, да ми посочи къде да го прочета и видя, защото аз такава цифра не знам", подчерта премиерът и допълни, че ако тези цифри са действителни може да се говори за обединение и за спасяване на проекта.

„Все още не можем да се доберем до договора за „Южен поток”, не знам дали предишните управляващи са го чели”, каза Борисов. „Попитах и Орешарски дали ги е чел, той каза - не. Бих помолил парламента да ми възложи, ако трябва силово да ги вземем”, добави министър-председателят.

„Иска ми се в днешния ден, тъй като съвпадна с утрешния обяд Жан-Клод Юнкер, новия председател на Европейския съвет Доналд Туск и вечерта с Мартин Шулц, това което Народното събрание би могло да приеме, да бъде представено на тези три нива в ЕС”, обяви той.

По думите му волята му е да се направи колкото може по-конструктивен разговор със задачи към него, а не „да четем кой колко е допринесъл или попречил”. Той все пак заяви, че Пламен Орешарски е изпратил писмо до всички министри да спрат дейността по „Южен поток” и приложи съответното писмо.

  • Борисов: И Путин разбра защо няма "Южен поток"
  • Путин: България и ЕС торпилираха "Южен поток"
  • Русия "към днешна дата" не мисли да се връща към "Южен поток"
  • Борисов пак обърна внимание колко важни са интерконекторите със съседките
  • Правителството продължава работата по „Южен поток” по принуда
  • "Турски поток" събира министри от Унгария, Сърбия, Македония, Гърция и Турция
  • "Газпром" върнал 56 млрд. рубли на партньорите си от "Южен поток"
  • Борисов в Брюксел: "Турски поток" е по-труден от газовия хъб
  • Плевнелиев в Белград: Строим „Южен поток”, когато ЕС и Русия се разберат
  • Министерства още възлагат поръчки по "Южен поток", защото не бил спрян