Никога от основаването на светската турска държава насам Анкара не е имала териториални претенции към съседите си и искания за преразглеждане на Лозанския договор от 1923 г. са неуместни. Това е позицията на председателя на Народна партия „Свобода и достойнство” Орхан Исмаилов. В студиото на „Лице в лице” той сподели, че не може да повярва, че турският президент Реджеп Ердоган говори за ревизия на документа.

„Териториите са свещени, не подлежат на обсъждане изобщо”, категоричен беше Исмаилов, който призна, че не е запознат в подробности с текста на договора.

Офанзивата на Ердоган в тази посока датира още от миналата година, като той си позволи даже да разкритикува „бащата” на съвременна Турция Кемал Ататюрк за това, че е позволил на Гърция да получи няколко острова, които е трябвало да останат турски. Още тогава в Гърция реагираха остро, а при посещението си в Атина президентът продължи да говори за ревизия на документа, с който се определят границите в региона.

Исмаилов посочи, че заради „различия във вижданията” НПСД е взела решение да продължи самостоятелно и коалицията с ДОСТ на Лютви Местан остава в историята. Въпреки това конфликт не е имало, а двамата лидери продължават да се чуват: „Не съм адвокат на Местан, но не е лош човек. Когато беше председател на ДПС свали правителството на Орешарски и беше герой. След като се скри в посолството стана най-големия турски агент”.

Партията на Исмаилов имала предложения за нови партньорства, но щяла да избира внимателно. „В моментът филмът е „Бенджи, Закс и звездния принц” в дясното (…) има лидерски проблеми – председатели много, но лидерите ги няма”, коментира той.