Ден след като стана ясно, че до края на годината ще има предсрочни избори, в интернет страницата на Министерски съвет се появи отчетът на кабинета "Орешарски".

Очакваше се министър-председателят да го представи лично на депутатите вчера, но заради дрязгите в коалицията и анонса на лидера на БСП Сергей Станишев, че програмният кабинет очевидно няма бъдеще, презентацията беше отменена.

Така, свършеното за една година и това, за което времето не е стигнало, се появи в мрежата и не беше подложено на коментари и критики от депутатите.

Според отчета на премиера, за една година екипът му се е фокусирал върху това да стабилизира разлюляната, в икономически и в социален план, държава.

В обем от една страница, Орешарски маркира десетина успехи на кабинета.

След тях, това, че държавата успя да възстанови задълженията си към бизнеса, че е започнала най-амбициозната антикорупционна реформа в обществените поръчки, че е започнал процес на, цитирам, ребалансиране на енергетиката и че е намалено подслушването.

Като успех се отчита и свършеното в социалната сфера - повишаване на пенсиите, увеличение на детските добавки и намаляване на безработицата.