България държи на договор за добросъседство и сътрудничество с Македония. Такъв коментар даде след срещата с македонския си колега Никола Груевски в Кюстендил министър-председателят Пламен Орешарски.

По думите му държим на договор за добросъседство и сътрудничество и се надяваме работата по него да продължи в по-ускорени темпове, заяви Орешарски. По този повод той даде и идея за преодоляване на съществуващите различия между България и Македония. Според него би било добре да се организират съвместни чествания на отделни исторически събития и личности, които се интерпретират по различен начин и в двете страни.

България подкрепя членството на Република Македония в НАТО и в Европейския съюз, както разбира се и на всички страни от Западните Балкани, коментира още Орешарски след проведената работната среща.

„Имахме един откровен разговор на четири очи с премиера Груевски. Благодаря му за откровения стил. Бих искал да подчертая, че България подкрепя членството на Македония в НАТО, както и в Европейския съюз, както и на всички страни от Западните Балкани”, посочи министър-председателят.

По време на срещите на останали министри от двете страни са били обсъдени въпроси от взаимен интерес за развитие на търговско икономическите връзки и инфраструктурата между двете страни.

"Както и в началото казах на срещите бяха обсъдени и други въпроси и ние считаме, че определените различия в политически и външнополитически план не трябва да бъдат никаква пречка за развитие на двустранните взаимоотношения в икономически, търговски план и като план за по-добрата връзка на инфраструктурата”, посочи Орешарски. Той допълни, че това е важно за по-добрата връзка между хората, живеещи в държавите.

От своя страна македонският премиер Никола Груевски също изрази задоволство от проведената работна визита в България и срещите си с българското правителство. По думите му днешните срещи са допринесли значително в напредъка в добросъседските отношения между Република Македония и Република България. Срещи, от които може да излязат идеи, проекти и стъпки, които допълнително и значително ще напреднат и развият добросъседските отношения”.

Зад металните огради

Срещата на делегациите започна с акция на ВМРО-БНД. Входът на Община Кюстендил беше оградена с метални ограждения, зад които останаха активистите, съобщи БНР. Те носеха плакати сс надписи "Македония е българска", а появата им внесе смут в служителите на македонския протокол и охраната. Те се опитаха да променят мястото от където да влезе в сградата на общината премиерът Груевски, за да избегне досега с представителите на българската организация ВМРО-БНД.

Според председателя на българския културен клуб в Скопие Лазар Младенов все още в Македония отношението към гражданите с българско самосъзнание е много лошо, уточнява БНР.