Премиерът Пламен Орешарски намеква за бъдещо осъществяване на проекта АЕЦ „Белене” в интервю за руската агенция ИТАР-ТАСС, цитирано от БГНЕС, в което се определя като „оптимист за бъдещето на ядрената енергетика в страната”.

В отговор на въпрос за перспективите на ядрената енергетика в България той заявява категорично: „В българското общество, за разлика от други страни, този въпрос не стои. Българското общество поддържа ядрената енергетика.”

„Имаме дългогодишен опит в тази сфера. И ако се върнем в миналото, ще видим, че това е ставало с помощта на Русия и на руските технологии”, допълва Орешарски, който обаче се въздържа от категорично мнение за АЕЦ „Белене”. „За съжаление, поради неумело управление проектът се намира в състояние на арбитраж и поради тази причина ще се въздържа от по-нататъшни коментари на тази тема”, подчертава българският премиер.

Той изразява надежда сътрудничеството между България и Русия в ърговско-икономическата и в научно-техническата области да бъде задълбочено след заседанието на междуправителствената комисия в тези области през април.

„Основните проекти през последните години са в сферата на енергетиката. България традиционно внася от Русия енергоносители”, посочи Орешарски, изреждайки темите, които ще бъдат обсъдени на двустранната среща.

„Южен поток” – национален приоритет

Пред руската агенция премиерът определя проекта за газопровода „Южен поток” като приоритетен за България. „Нещо повече. Нашето правителство успя да навакса изоставането от графика за реализация на проекта. Положихме много усилия. Сега на практика се намираме вече в рамките на предварително очертания график. Лично наблюдавам развитието му, за да не допуснем дребни технически проблеми да го забавят. В обобщение, държим на този проект и искаме да бъде реализиран в определените срокове”, декларира Орешарски.

След това той изрежда ползите от реализацията на проекта. На първо място поставя диверсификацията на пътищата, по които страната получава газ, и припомня газовата криза от 2009 г., когато заради спорове между Русия и Украйна България бе лишена от доставки.

„Проектът ще ни донесе ползи и под формата на таксите за транзит на газа на българска територия. Не на последно място – в продължение на няколко години ще доведе до икономическо съживяване в регионите, през които газопроводът преминава. Той ще издигне и ролята на България като място, от което може да се ретранслира газ към други страни”, изтъква Орешарски пред руската медия.

„Готов съм за милионния турсит”

В коментар на добрите връзки между Русия и България в сферата на туризма премиерът изрази готовност да посрещне милионния руски турист у нас. „Руснаците винаги са били желани гости в България. Миналата година повече от 600 000 руснаци посетиха България. Мечтая за милионния турист. Готов съм лично да го посрещна”, заявява Пламен Орешарски.

Именно туризма той определи като „сферата, в която можем да постигнем сериозен напредък”. „През последните години се радваме на ръст на руските туристи в България. Трябва да отбележа, че руските граждани придобиват недвижима собственост у нас, т. нар. летни къщи. За нас това е много добър показател, че гражданите от двете страни се разбират, че у руснаците съществува доверие към България. Човек никога не купува къща на място, което не му харесва”, констатира българският премиер.

Той уверява, че българското Външно министерство работи по облекчаването на визовите процедури за руски туристи. „Вие знаете, че България спазва европейската визова политика като държава-член, но в тези рамки ще търсим най-благоприятните възможности, в това число заимствайки опит от Италия и Испания. Те имат по-ускорени процедури от нашата”, обяснява той.

Впечатлен от Сочи

Докато редица европейски и световни лидери обявиха намерението си да бойкотират Олимпийските игри в Сочи заради влошената ситуация с човешките права в Русия, българският премиер изрази своето „силно впечатление” от „създадената организация, от изградената инфраструктура”.

„Не се съмнявам, че Русия ще организира образцови олимпийски игри. За съжаление програмата не ми позволява да остана по-дълго. Ще присъствам на откриването, след което ще трябва да се връщам в България, но ще запазя интереса си към всичко, което става в Сочи, и много внимателно ще гледам, практически всяка свободна минута, състезанията по телевизията”, уверява премиерът.

Все пак в Сочи той ще се срещне с правителствени ръководители и президенти, като изразява надежда сред тях да е и руският президент Владимир Путин. „Най-вече за задълбочаване на търговско-икономическото сътрудничество. В момента търговският ни баланс е със сериозен дефицит. Доста голяма разлика се е формирала в търговията между двете страни и ние се стремим да насърчаваме износа на наша продукция в Русия. Смятам, че и руската страна също мисли в тази посока, тъй като асиметрията в търговията никога не е добър показател”, обяснява Орешарски.

„Като познавам руската страна и капацитета й да организира големи мероприятия, запазвам значителна степен на увереност, че организацията на Олимпиадата ще бъде на най-високо равнище. Желая на организаторите успех и да се сбъднат всички техни предварителни планове. А на зрителите – да видят добре организирана Олимпиада, на която да се наслаждават”, завършва интервюто на Орешарски пред ИТАР-ТАСС.