Премиерът Пламен Орешарски потвърди информацията за плана на правителството да съкрати държавната администрация с 10% от 1 януари догодина. По време на съботното си посещение в Разград министър-председателят обясни, че евентуалното намаляване на този процент ще се дискутира в хода на бюджетната процедура.

По думите му, причината за съкращенията е „да останат средства за други политики”.

Орешарски е в Разград, заедно със социалния министър Хасан Адемов, транспортния министър Данаил Папазов и зам.-министъра на културата Велислава Кръстева. За посещението беше съобщено непосредствено преди срещите на премиера.

Министър-председателят се срещна с областния управител и кметовете на седемте лудогорски общини при закрити врата.

Освен общите проблеми за всички региони проблеми, свързани най-вече с пътната инфраструктура, кметовете поставяли и специфични, в Разград исканията били за запазване на местната Филхармония, която бе на общинска издръжка, парите бяха съкратени и местната управа поиска част от бюджета на културната институция да се поеме от държавата.

На бринфинг след срещата Пламен Орешарски потвърди информацията за готвените административни съкращения и обясни, че посещението е част от планираните посещения по регионите.

„Точно кметовете и областните управители са най-близо до гражданите и могат да насочат към проблеми, които трудно се виждат от кабинетите в столицата. За мен тези срещи са важни, за да мога в много по-голяма степен да вникна в спецификата на районите", каза Пламен Орешарски, цитиран от правителствения пресцентър. Той допълни, че позицията на министър-председател задължава човек да има непосредствени впечатления от проблемите във всички региони.