Годината започна с отчаяние, а в края й картината изглежда една идея по-добра. Оптимистичното обобщение дойде от министър-председателят Пламен Орешарски по време на пресконференция, след последното заседание на министрите за тази година.

Попитан за това какъв е най-големият коледен подарък към гражданите, той отговори, че те не го познават като Дядо Коледа, предаде "Фокус". "Ако трябва в едно изречение да кажа - лъчът надежда. Мисля, че е важно това, защото годината започна с отчаяние, а в края на годината, картината изглежда една идея по-добра. Следващата година ще работим този лъч да се разширява", заяви той.

Годината на растежа

Министър-председателят отново посочи, че предстоящата година, че бъде подчинена на икономическия ръст. По думите му растежът за третото тримесечие на 2013 г. ще е 1,5%, което е най-добър резултат за последните осем тримесечия. Не само този факт, но и редица други индикатори подсказват, че 2014-а ще бъде първата година на икономическото възстановяване. Той добави, че не иска да избързва с окончателни изводи, защото данните са "много крехки".

Премиерът окачестви отиващата си 2013 г. като такава с редица противоречиви настроения и прояви, с три кабинета, протести от различен характер, много отчаяние, но в края на годината е имало и малко светлина.

Фискално дисциплинирани

Влизайки в конкретика премиерът посочи демонстрирането на готовност за старт на големи инфраструктурни проекти след години отлагане. „Опитахме се, опитваме се, и ще продължим, да възстановим институционалната култура на общуване между институциите – нещо изключително важно. Подготвихме редица подобрения в законовата и нормативната рамка в посока по-ефективна конкуренция, по-малко административни тежести, по-опростени правила”, каза премиерът.

По думите му, напълно са изплатени вноските към общността, към Европейския съюз, още в границите на тази година. „Вероятно си спомняте, когато поехме управлението, очаквахме, че приходната част няма да бъде изпълнена с около 1 милиард лева. Един милиард, който напоследък много се говори от опозицията особено, като факт. Всъщност фактът е, че това очаквано неизпълнение, е свито повече от половината. Демонстрирахме добра фискална дисциплина. По отношение на общите икономически параметри, най-вероятно растежът за третото тримесечие ще бъде около 1,5 %”, каза Орешарски.

И за много години

Попитан за реформите през следващата година премиерът заяви, че ще се работи по приоритетни области - образование, здравеопазване, административни услуги.

Пламен Орешарски пожела весели празници и по-хубава следваща година на всички присъстващи, както и на българските граждани.