Ако г-н Орешарски поиска ремонт, ние ще го подкрепим. Не бихме подкрепили друг кабинет с друг министър-председател. Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан пред БНР.

Той подчерта, че премиерът е този, който трябва да реши дали ще прави промени в правителството, или не. По думите му подкрепата на Движението за права и свободи за Пламен Орешарски ще е до края на 42-то Народно събрание, без значение колко ще „живее” то.

На въпрос дали ДПС ще настоява за още министерски постове в кабинета Местан заяви, че подобни твърдения са опити да се върнем към политическите процеси години назад, „когато с огромна наслада и охота бивахме декорирани с подобни митологеми”.

Той посочи още, че се обсъждат варианти за поста на екоминистъра Искра Михайлова, която ще стане евродепутат, но на този етап не може да огласи имена. "Но ние няма да искаме каквото и да разширяване на властовото си участие", подчерта Лютви Местан.

„ДПС отдавна не е партията, която извива ръце, ДПС не е партията, която оттегля подкрепа, ако не са изпълнени условията й. ДПС е партията на диалога и настоява за диалог”, каза още Местан в отговор на въпрос дали биха оттеглили подкрепата си за настоящето правителство, ако не бъдат изпълнени определени искания на партията.

По думите му по-важното в момента е да бъде чут анализ за изпълнението на бюджета, тъй като вървим към края на първото полугодие.

Позицията на Лютви Местан преживя своеобразна еволюция в рамките на едва 24 часа. Вчера по това време лидерът на ДПС коментира в кулоарите на парламента, че предсрочните парламентарни избори са възможен изход от политическата криза и партията е готова за тях.

„Базирайки се на подкрепата на своите избиратели и въпреки тази подкрепа, като отчитаме по-общите измерения на вота, ДПС е отворено за разговори за намиране на полезен за България изход от ситуацията и преход към стабилизиране В това число трябва да се обсъди и идеята за избори, но много трезво, без емоция”, заяви той.

Часове по-късно пресцентърът на движението разпространи нова позиция на своя лидер, от която се разбира, че "(в)отът на избирателите ни е и вот за ДПС като поддържаща управлението на страната партия. (...) От тази гледна точка от ДПС не може да се очаква да стане причина за свалянето на кабинета "Орешарски".

Още от първия ден на сегашното управление опозицията вътре и извън парламента твърди, че ДПС има водеща роля в правителството. Даже депутатът от Коалиция за България Страхил Ангелов коментира в началото на т.г., че „на ДПС се дава прекалена власт”.

Станишев: Не бързайте с избори наесен

Междувременно лидерът на левицата също излезе с позиция, попарваща надеждите на искащите оставката на правителството. Не бързайте с предсрочни избори наесен, призова Сергей Станишев, уточнявайки, че „предстои да видим доверието на парламента в правителството” на гласуването по вота на недоверие към кабинета, насрочено за петък.

До момента Станишев и Местан не са се срещали, за да обсъждат промени в кабинета. Това щяло да стане, след като всяка една от партиите анализира резултатите от вота и причините за него.

Председателят на БСП все още не е разговарял и с президента Росен Плевнелиев.