Въпреки че още след първите резултати след евровота в неделя, които показаха грандиозна загуба на доверие към управляващите социалисти, се заговори за сценария „оставка на кабинета” и предсрочни избори, три дни след това министър-председателят се определи като „неподготвен” да обсъжда подобна възможност или промени в кабинета.

„Ще отговоря, след като аз лично си направя консултации с ръководствата на двете парламентарни групи, подкрепящи правителството. По обясними причини досега нямах такава възможност. В близките няколко дни ще съм готов с този отговор”, заяви Пламен Орешарски в отговор на въпроса дали смята в крайна сметка да подаде оставка.

Премиерът коментира и думите на председателя на ДПС Лютви Местан, че политическите реалности не позволяват кабинетът да изкара мандата си. „За Пламен Орешарски това никога не е било детска мечта. Винаги съм подчертавал, че подкрепата за кабинета на двете партии е ключ”, каза самият държавник, говорейки за себе си в трето лице.

Орешарски подчерта още, че на този етап той не е готов със заместник на Искра Михайлова, която предстои да стане евродепутат (на мястото на Делян Пеевски), след като ЦИК обяви официално резултатите от европейските избори. „Не са обсъждани и смени на нито един друг министър. Имам много възможности, но още не съм се спрял на нито една от тях”.

По отношение на срещата си с Жозе Мануел Барозу, премиерът потвърди, че ЕК има критични бележки по отношение на междуправителствените споразумения на петте държави с Русия, във връзка с проекта „Южен поток”. „Нека видим формализирани точно критиките, с които несъмнено ще се съобразим”, посочи Пламен Орешарски.