Двама заместници на вътрешния министър Цветлин Йовчев бяха назначени днес със заповед на министър-председателя Пламен Орешарски, съобщиха от правителствената пресслужба. Това са Васил Маринов и Пламен Ангелов.

Първият е бившият секретар по отбрана и сигурност на президента Росен Плевнелиев, който подаде оставка в края на април поради „лични причини”. Напускането му дойде малко след оставката на Цветлин Йовчев като началник на кабинета на президента.

Новите назначения идват месец след провала при предишния опит за попълване на втория ешелон в силовото ведомство. Тогава за заместник на Йовчев бе избран свързаният със СИК Иван Иванов, който бе отстранен от поста часове след назначаването си.

Откакто напусна парламента, Васил Маринов е работил като директор на Териториална дирекция „Национална сигурност" в София.

Преди да влезе в екипа на държавния глава Васил Маринов е бил задграничен представител на ДАНС в Белгия. От април 2008 г. до септември 2009 г. е заемал последователно длъжностите на директор на Дирекция „Противодействие на корупцията" и генерален директор на Главна дирекция „Икономическа и финансова сигурност" в ДАНС.

Преди това е работил в Национална служба за сигурност. Завършил е Висшия институт на МВР, както и специализирани курсове в САЩ. Ползва френски, английски и руски език.

Пламен Ангелов се издига до зам.-министър, след като от декември 2012 г. заема поста на началник отдел „Европейски политики и инициативи" в Дирекция „ЕС и международно сътрудничество" на МВР.

От юни 2008 г. до ноември 2012 г. е бил съветник по правосъдие и вътрешни работи в Постоянното представителство на Република България към ЕС в Брюксел.

От юли 2005 г. до май 2008 г. Пламен Ангелов е бил представител на МВР в Посолството на Република България в Лондон. Преди това е бил юрисконсулт в направление „Правно осигуряване и международно сътрудничество" в Гладна дирекция „Гранична полиция" в МВР.

От февруари 1995 г. до януари 1999 г. е бил следовател към Столична следствена служба. Висшето си образование получава в Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски". Завършил е и курсове към Националната школа по администрация в Страсбург, Европейския полицейски колеж, Съвета на Европа, ОИСР. Владее свободно английски и ползва руски език.