Премиерът Пламен Орешарски отиде на среща с членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС), обграден от засилено полицейско присъствие в района в четвъртък.

В неофициален разговор с журналисти членове на Съвета заявиха, че са научили за срещата тази сутрин в 7.30 ч. с есемес, предаде БТА.

Срещата на министър-председателя с кадровиците на съдебната система трябваше да се случи преди няколко седмици, но разговорът му с шефа на „Газпром” Алексей Милер я възпрепятства.

Пред тях той заяви, че в правителството съществуват амбиции да предложи до края на годината промени в съдебната система, а до няколко седмици ще бъде представена Стратегията за съдебните реформи.

След това им обясни колко важно е за кабинета правосъдието: „Правосъдната система за нас е изключително важна за осъществяването на програмата на кабинета, защото върховенството на закона е ключов елемент за демокрацията. Неслучайно определихме единия от вицепремиерите да е министър на правосъдието, което дава ясна политическа воля законността да се върне. Необходима е обща работа и подкрепа. Ключовите приоритети са конструктивно взаимодействие в системата, повишаване доверието в съдебната система, решаване на ключови въпроси като натовареността, осигуряване на по-достъпно правосъдие, чрез електронни услуги”.

„Бях информиран, че ВСС е предприел действие за съставяне на харта, за натовареността в съдебната система, за което можете да разчитате на подкрепа. Критиките относно случайното разпределение идваха от различни страни, но ВСС е предприел конкретни действия, така че да се получат гаранции, че съдебният процес е обективен”, каза още премиерът.