Премиерът открехна вратата към отговора на един от най-важните въпроси по „Южен поток” – има или няма подписан договор за изпълнението на проекта. От това на практика зависи дали изграждането на газопровода е „необратим процес”, както по-рано го определи енергийният министър Драгомир Стойнев.

Сключени договори има – от 2008 г., обясни Пламен Орешарски по време на изслушването му в пленарна зала, посветено конкретно на „Южен поток”. Той обаче отказа да даде повече подробности за съдържанието на документите.

„Договор за изпълнение има, но той е договор между търговски участници и аз не бих могъл да оповестя нищо от неговото съдържание без съгласие на двете страни. В изпълнението на този договор са необходими допълнителни процедури, които на този етап са спрени заради писмото на ЕК”, подчерта министър-председателят.

Във връзка със срещата му с американски сенатори, Орешарски обясни, че тогава „бяха разисквани много широк кръг въпроси - енергийната сигурност на региона, беше естествено на брифинга да спомена как е протекла срещата и какви въпроси са обсъдени”.

За „необратимостта” на проекта отново заговори пред депутатите и министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. Той обясни това определение обаче с факта, че „проектът е стратегически за България и геостратегически за региона - той е важен и за други страни от ЕС, през които ще премине и на това се основава моето мнение, че е необратим”.

Стойнев потвърди за подписано през 2008 г. междуправителственото споразумение, към което в момента били насочени съмненията на ЕК. Под въпрос била и проектната компания по „Южен поток”, създадена по времето на ГЕРБ, изтъкна министърът.

„Не е създадена с търг или конкурс и точно затова пита ЕК. Част от отговорите вече са изпратени, а до 29 юни Съветът по европейските въпроси трябва да приеме всички отговори и да бъдат изпратени до Брюксел”, каза още Стойнев, според когото сегашните управляващи защитават стари правителства.

Министърът подчерта още, че българите няма да платят нито лев за "Южен поток".

Брюксел пита, после налага санкции

Според източници на bTV, близки до ЕК, техническите експерти от Брюксел са дали да се разбере, че дори минимално отклонение от европейското законодателство ще се счита за нарушение.

Еврокомисията очаква отговорите на поставените въпроси в края на юни, след това ще прецени и дали процедурата ще мине на следващ етап.

Един от въпросите, на които ЕК очаква официален отговор, е именно дали е сключен договор за строителство, въпреки забележките за непрозрачна процедура.

Ако споразумението е факт, ЕК няма право да го развали, но един от възможните изходи е договорът да се анулира от национален съд, коментираха запознати. Брюксел ще реши до два месеца дали да продължи процедурата срещу България.

Последната стъпка е съда в Люксембург. Ако се стигне дотам - съдът ще прецени какви биха били санкциите.