За една година изпълних своята задача и придвижих проекта „Южен поток” на ново ниво. Вече никой не поставя под въпрос реализацията му и необходимостта от проекта. Това се казва в позиция на икономическия и енергиен министър Драгомир Стойнев, разпространена от ведомството му.

В написаното Стойнев посочва, че „благодарение на усилията ми” има консолидирана позиция „за” проекта на министрите на енергетиката, през които минава трасето – Унгария, Австрия, Хърватска, Словения, Италия.

„Ние ще я препотвърдим по време на Съвета по енергетика в Люксембург в края на седмицата. Комисарят Йотингер чрез тази обща позиция бе ангажиран да преговаря с руската страна не дали, а как да се реализира проекта. Това беше ефективният ход - обща позиция „за” „Южен поток” и отстояването му чрез ЕК. Само отделни усилия на страните не биха били достатъчни. Доколкото има информация в Китай, представителите на САЩ, казват „по-малко руско участие в проекта” и виждат проблем единствено в контекста на изпълнителя. В същото време в България общественото мнение е категорично за проекта – 64% от българите го одобряват”, се посочва в позицията.

Ако гледаме на ситуацията стратегически и без емоции – проектът „Южен поток” изглежда по-скоро необратим, което е важното и за Европа, и за България. В момента споровете били концентрирани върху това как точно да бъде реализиран този европейски проект, посочва още Стойнев.

Това се отнасяло и за българската част на трасето, където въпросите били по-скоро юридически. „По тях се работи. Европейски експерти ще бъдат в София по темата за законодателните промени за морската част в края на седмицата. Вече са готови и първоначалните правни аргументи на българската страна в отговор на писмото на ЕК относно провеждането на търга, Междуправителственото споразумение и статута на компанията „Южен поток”.

„Не виждам разминаване с изразеното от премиера – ние наистина много активно работим за затваряне на откритите въпроси с ЕК, т.е. не сме се отказали от реализацията на проекта. Когато пристигна в България ще имаме подробен разговор, в който да се информираме по темата, особено с оглед на предстоящия Съвет по енергетика в Брюксел”.

„Аз бях първият, който поиска консенсус между политическите сили по темата „енергетика” и стратегическите проекти, по които работим, за да има устойчивост и в следващи управления. Въпросът е до колко те са готови безпристрастно и без партийни амбиции да водят този диалог”.

Официалното изявление на Драгомир Стойнев последва решението на премиера Пламен Орешарски да замрази "Южен поток", докато той бъде синхронизиран с изискванията на ЕК за конкуренция на пазара. Преди дни Брюксел започна наказателна процедура срещу страната ни заради строителството на газопровода. Изявлението на Орешарски отпреди ден провокира множество коментари по темата, както от страна на Запада, така и от Русия.