Депутатите отложиха приемането на второ четене на промени в Закона за защита от дискриминация, внесени от Министерски съвет. Народните представители отхвърлиха заглавието на законопроекта.

В текста са посочени признаците, по които не се допуска дискриминация, и всяка проява на неравнопоставеност, включително по признак „пол”. Предлага се нова разпоредба, която регламентира, че признакът „пол” включва и случаите на промяна на пола.

Депутатът от „Атака” Павел Шопов посочи, че се създава прецедент. „Няма заглавие – няма закон. Не можем да продължим по текстовете и трябва да прекратим гласуването. Създава се хаос какво става със закона по-нататък. В заглавието се състои общата философия на закона. Как да гласуваме текстове, когато липсва този основен атрибут на закона – неговото заглавие”, попита той и призова приемането на закона да се прекрати. Предложението беше прието от депутатите.

Според депутата от „Атака” Адриан Асенов със закона се позволяват бракове между гейове, осиновяване на деца от „ненормални хора”.