Сметките на президента Росен Плевнелиев за сроковете, в които ще бъдат открити следващите магистрали на България, бяха прекроени няколко часа по-късно от „червения” депутат Димчо Михалевски.

Прерязвайки лентата на „Тракия” в понеделник, държавният глава обяви, че „Марица” ще е готова не по-късно от средата на следващата година, а „Струма” – през 2015-а.

Оптимизмът му обаче бе засенчен от реализма на Михалевски, който обеща следващите магистрали да бъдат направени, но не и в сроковете на Плевнелиев.

„Реалистичният план за целия автомагистрален пръстен, включително и АМ "Черно море", е до 2025-2030 година, а за 7 скоростни пътища – до 2040 година. Държавата няма достатъчен ресурс, нито средствата от ЕС ще са достатъчни”, поясни депутатът.

По думите му за следващия планов период България ще получи от Европа от 900 млн. до 1 млрд., които ще отидат основно за Лот 3 на "Струма" и за незначителен участък от "Хемус".

"Аз също мисля като Плевнелиев, но съм малко по-голям реалист за това, което може да се случи. В крайна сметка, политиците не трябва да подхранват нереализируеми желания и очаквания в българските граждани", каза Михалевски.

Той подчерта, че АМ "Черно море" е в дългосрочен план, но разширението на пътя от Бургас до Слънчев бряг ще е приоритет номер 1 за бургаския регион. Димчо Михалевски добави, че е готов проектът за довършването на разширението – от Поморие до Равда, ще бъдат осигурени средства за отчуждителните процедури, защото към момента няма заложени такива.