Опозицията смята да бойкотира гласуването в зала на новия вицепремиер Лиляна Павлова и новия финансов министър Томислав Дончев. От БСП обявиха, че ще напуснат залата, а от ДПС - че този парламент вече е изчерпан като кредит на доверие. Новите назначения в кабинета дойдоха след приемането на оставката на финансовия министър Симеон Дянков в понеделник.

БСП започва консултации с други парламентарни и извънпарламентарни партии за излизане от кризата. Те нарекоха ситуацията взривоопасна и обясниха, че няма какво повече да правят в парламента.

Лидерът на БСП Станишев заяви, че най-честно е да се проведат предсрочни парламентарни избори, защото този кабинет няма кредит на доверие. От ДПС коментираха решението на Бойко Борисов да не подава оставка като политическа безотговорност и допълниха, че изявлението му в гранитна зала може да не се окаже толкова гранитно.

„Грешен прочит на ситуацията, проява на недалновидност, а може би политическа безотговорност от страна на Бойко Борисов. Той поема тежка отговорност за по нататъшна ескалация на напрежението”, коментира лидерът на ДПС Лютви Местан.

От СДС обаче се обявиха за оставането на Борисов на поста до провеждането на редовния вот. Според тях експертните и прогламни правителства няма да решат проблема.

„Г-н Борисов е хубаво да изпие своята чаша до дъно и да не се скрие, да не абдикира, защото ако сега се отиде направо на избори, без да е изкарана цялата истина за кражбите на прехода, хората пак ще бъдат употребени, коментира Иван Сотиров.

Все още не е ясно кога рокадите в кабинета ще бъдат вкарани в дневния ред на народното събрание, но вероятно това ще стане през тази седмица.