Опозицията в парламента няма да подкрепи предлаганите промени в МС, защото те не са добре мотивирани.

Съвестен човек

Съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров не очаква да бъдат извършени някакви реформи, въпреки промените в кабинета. Той попита защо е сменен министър Трайчо Трайков.

Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

"Защо сменяте министър Трайков? Защото е бил на плаж ли? Но цялата делегация е била на плаж. Истината е друга – Трайчо Трайков не се огъна и каза истината за АЕЦ "Белене” и ние ще го защитим днес. Явно това правителство няма скрупули да жертва един съвестен човек. Познавам г-н Добрев и той също е съвестен човек”, заяви Димитров.

Проверките за щастливи кокошки не вършат работа

"Икономическите проблеми не се решават с проверки на пазара на яйца и проверки за това дали кокошките са щастливи. Никой не може да върне пропуснатите реформи и те ще тежат. Най-доброто е да не влошите нещата", продължи Димитров, според когото малко истински реформи могат да бъдат направени за една година.

С главата надолу

Лидерът на БСП Сергей Станишев посочи, че левицата няма да подкрепи промените, но не заради личните качества на кандидатите, а защото няма да има никаква промяна в политиката.

Според него отсъствието на премиера от пленарната зала показва, че в България всичко е обърнато с главата надолу.

Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

"Във всяка демократична държава правителството е под контрола на обществото, а при нас властта контролира гражданите", заяви Станишев и отбеляза, че не отделни министри носят отговорност за успехите или неуспехите, а премиерът.

Следващото правителство ще получи една опоскана държава, без никакви резерви, с безкрайно обедняло население с институции, които не функционират нормално, добави бившият премиер.

След изказването Симеон Дянков риторично попита на кого му трябва да плаща за PR, визирайки "българската връзка" в скандала "Хохегер".

"Отговорът е ясен - каза Дянков - на този, на когото му отнеха еврофондовете, на този, който пишеше до Москва и чакаше пред кабинета в Кремъл да си получи заповедите. Такъв човек трябва да плаща, за да има добър PR".

Дянков добави, че новите министри имат изградени качества и няма да им се налага да плащат за имидж.

ГЕРБ да бойкотира Бойко Борисов

В деня на гласуването на промените в кабинета „Атака” също обяви, че няма да подкрепи кандидатурите за нови министри. Мотивите - не само не били защитени от министър-председателя, а и нямали аргументация.

От партията възразиха срещу отсъствието на премиера Бойко Борисов в пленарната зала и поискаха да бъде поканен в парламента, но мнозинството отхвърли предложението.

Лидерът на партията призова управляващата група да бойкотира заседанието и „това, което се разиграва” – неуважение към Народното събрание от страна на изпълнителната власт.

Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

„Трябва да има граница на търпимост. Не може да се предлагат промени в правителството и министър-председателят да го няма тук, за да ги защитава. Това е подигравка”, каза Сидеров и поиска депутатите да преминат към следващата точка от дневния ред.

Сидеров посочи, че Трайков е излъгал в икономическата комисия, когато казал, че правителството не е дало разрешение на „Шеврон” за проучване за шистов газ. И това трябвало да е истинската причина за неговото отстраняване, а не ходенето или не на плаж. И тъй като Сидеров не чул такава причина от премиера смята, че темата "шистов газ" не е закрита.

„Новият министър каза, че общественото напрежение за шистовия газ е отминало, което означава, че можело да се поднови. Това означава, че подкрепяте политиката на лобизъм за „Шеврон”, обърна се Сидеров към номинирания за икономически министър Делян Добрев.

Не е важно кой, а защо

ОТ ДПС  заявиха, че няма да подкрепят промените, "защото ги няма мотивите, защото ги няма политиките".

По думите на зам.-председателя на партията Лютви Местан същината на дебатите би трябвало да се съдържа не във въпроса кой си отива, а защо си отива.

Местан посочи, че няма мотиви за освобождаването на министрите, няма и представени мотиви за назначаването на министрите.

„СV-то не е мотив за назначаване. Ние искахме да чуем анализ на грешките, които са допуснати в сектор „Здравеопазване” и в сектор „Икономика и енергетика”, идеи за коригиране и че в името на тези политики предлагате персоналните промени”, каза Местан.

Той отбеляза, че за втори път при персонални промени в кабинета Симеон Дянков е единственият представител на Министерския съвет в пленарната зала.

„Разбирам защо не представихте мотивите за освобождаване. Може би съзнавате, че те могат да се окажат по-различни от тези на другия вицепремиер и на самия премиер”, обърна се Местан към Дянков.

Мотивите за освобождаването на Трайчо Трайков са обвити в мъгла, тънат в мистерия, продължи Местан и припомни, че противоречивите изказвание на Борисов и Цветанов за оставката на Трайков.