След изпъстрен със спорове, скандали и неприлични жестове дебат, парламентът отложи гласуването на първо четене на новия Закон за Сметната палата за утре. Вносители на законопроекта са Йордан Цонев (ДПС) и група народни представители от левицата.

Текстът предвижда Сметната палата от едноличен да се преобразува в колегиален орган. Според ГЕРБ промените целят управляващите да "овладеят" одитния орган и да го използват за политически рекет и партийни сделки. Настоящият председател на палатата Валери Димитров е на същото мнение.

Законопроектът предвижда членовете и председателят на институцията да се избират и освобождават от Народното събрание. Мандатът им ще бъде 7 години, а в състава на Сметната палата могат да влизат хора, които имат висше икономическо или юридическо образование със степен "магистър". Председателят трябва да има минимум 15 години опит в съответната област, а членовете - най-малко 10 години.

Според ГЕРБ се създава законова възможност за уволнение на досегашните директори на екипи и назначаване на удобни за властта хора на тези постове. Йорден Цонев заяви, че в момента палатата е едноличен одитен орган (с председател и заместник-председатели), което не съответствало на колегиалното начало, заложено в Конституцията.

Заложената възможност хора с по-широк кръг професионален опит и квалификация да бъдат избрани за членове на Сметната палата също стана обект на спорове.

Според Менда Стоянова от ГЕРБ управляващите опитват да превърнат институцията в инструмент за политически рекет към своите и репресия към чуждите. Колегата й Станислав Иванов предположи, че преди евровота ще се "мачкат" кметове от опозицията.

„Бидейки едноличен орган, СП е била много по-манипулируема и използвана за политически поръчки при ГЕРБ. Отговорно го твърдя”, скочи Йордан Цонев. Той обеща, че ще предостави на компетентните органи множество сигнали за натиск от страна на бившите управляващи.

Румен Гечев от БСП припомни, че през 2010 г. ГЕРБ са променили закона преди да изтече мандатът на Колегиума и без съгласуване с ЕС. В цяла Европа одитният орган се управлява от лица, близки на управляващите партии, отбеляза той. И попита защо Менда Стоянова, като председател на бюджетната комисия в миналия парламент, е спряла от обсъждане доклади на СП за десетки милиарди долара.

Тя отговори, че в 41-ото НС са внесени 97 доклада, те са в деловодството и всеки , който е искал да ги прочете, е имал тази възможност.

Корнелия Нинова от левицата изнесе данни от анализ през 2012 г. на звеното за вътрешен одит на СП. Констатира се, че 42 на сто от служителите са били свидетели на неспазване на служебната йерархия.

Настоящият председател на СП Валери Димитров се надява, че между първо и второ четене ще има корекции, защото според него е смущаващо отпадането на високите професионални изисквания в областта на финансите, счетоводството и одита. "Не ми пука дали ще бъда още 3 години председател. Аз имам кауза да защитавам сегашния закон, защото той е много по-добър", допълни той.

Думите му предизвикаха възгласи на одобрение от страна на депутатите от ГЕРБ. Последва неприличен жест от Хамид Хамид (ДПС),