Интрига, „новоговор”, БКП – с подобни думи и абревиатури депутатът от гражданската квота в Реформаторския блок Гроздан Караджов реагира в студиото на „Тази неделя” на въпроса защо опозиционната част от дясното обединение преди седмица заяви подкрепа за втори мандат на Росен Плевнелиев без преди това даже да попита държавния глава за плановете му.

В петък президентът изненадващо обяви, че няма да се бори за преизбиране – макар по-рано да беше казал неколкократно, че ще обяви решението си през лятото. Мнозина видяха връзка между подранилото отказване на Плевнелиев и непоисканата подкрепа от страна на някои реформатори.

Гроздан Караджов обвини водещата Жени Марчева и управляващите в интрига и характерен за „1984” на Оруел „новоговор”, в който „диктатурата е свобода, а подкрепата може би се нарича „забиване на нож” или каквото още там измислиха от ГЕРБ”. Според него даже и БКП не са успели да подменят по подобен начин говоренето у нас.

След това обвиненията му придобиха по-глобална форма, като той заяви, че в България „няма традиция” в даването на подкрепа по начина, който той и съратниците му са избрали. „Подкрепа обикновено може да се даде по този начин, когато е безкористна, без пазарлъци и предварителни условия”, заяви депутатът.

Той подчерта, че целта е била само „да се подредят” тези, които подкрепят Росен Плевнелиев – а самата номинация трябвало да дойде от инициативен комитет. Александър Ненков от ГЕРБ му напомни, че самият президент е определил коментарите за свое участие в изборите като „спекулация”.

Според народния представител, ДСБ са действали „деструктивно” и вероятно са допринесли за решението на държавния глава.

Той обяви, че няма да гони втори мандат „по лични причини”. „Ако не са лични причини – ГЕРБ казват това, значи Плевнелиев е излъгал. Срещу това сме ние, този тип задкулисни разговори, при които личните причини не са лични, са ни най-противни”, категоричен беше Караджов.

Ненков обвини опозиционната част от РБ в „ултимативен тон” заради искането им да се срещнат с премиера Бойко Борисов. Той отбеляза, че не може само Плевнелиев да се приема като гарант за евроатлантическата ориентация на страната, при положение, че той е бил издигнат като кандидат на ГЕРБ и партията е показала последователни усилия в тази посока.

Караджов на свой ред изтъкна, че може да са в опозиция, но подкрепата за държавния глава изисква именно компромис. Според депутата от ГЕРБ обаче през последните 5-6 месеца ДСБ не са направили нито един компромис и са се „разсърдили” заради конституционните промени просто защото са си търсели повод да минат в опозиция.

Гроздан Караджов се извини на управляващите за създалата се интрига около евентуална номинация на Ирина Бокова: „Питат ме за профила на кандидата, казах, че Росен Плевнелиев е с профила, върху който нашите избиратели проявяват симпатиите си. Това, от което ни е страх, това, което беше изразено на Изпълнителен съвет, е, че тези от управляващите, които се срещат с ГЕРБ, трябва да поставят условие да няма кандидат като Ирина Бокова и Елена Поптодорова или с техния профил. Не съм се изразил добре, това го приемете като грешка”.