Монологични опити за разговор по Изборния кодекс между двама в присъствието на трима се проведоха в студиото на „Тази сутрин”. Мая Манолова от Коалиция за България и Цецка Цачева от ГЕРБ се „засегнаха” на правна тематика, без да осъществяват визуален контекст, а в ролята на вносител на „мъжко спокойствие” влезе Четин Казак от ДПС.

От разговора не излязоха идеи, различни от обявяваните от партиите през последните дни, но пък Цецка Цачева влезе в ролята на водещ, а Мая Манолова й отправи покана да участва в диалога по новия Изборен кодекс.

Бившият председател на парламента заяви, че за разговор в тази му форма вече е късно, но от ГЕРБ ще внесат до края на седмицата своите предложения за промени в изборния закон по надлежния път.

Според Цачева диалогът, който водели партиите, без ГЕРБ, с непревителствени организации и граждани, бил хвърляне на пепел с шепи и нищо не произтичало от него. Тя дори обвини Манолова в увеличение на броя на участниците в него.

В многократно връщане назад и натякване кой какво е предложил и приел в рамките на миналия парламент двете дами в студиото си правиха забележки коя по какъв начин говори и трудно осъществиха разговор. Те се „закачиха” и за това кой какво иска и не иска да приеме.

Тримата в студиото се съгласиха, че трябва да има мажоритарен елемент в Изборния кодекс, но той не трябва да е прекален. Обединиха се и по мнението, че е необходимо въвеждането на преференциален вот, но в граници. Манолова и Цачева харесаха германския модел, но Казак призова към анализ дали може да се предложи и в България. Той отправи призив промени да не се правят „на юруш”.