Заповедта на военния министър Никола Ненчев служба „Военна информация” да предаде последните 33 хил. архивни единици на Комисията по досиетата предизвика и много остри реакции. Те дойдоха от запасните офицери, служители на бившето РУМНО, които са убедени, че ще бъдат осветени чужди граждани, сътрудничели на службите.

Това са 99 процента работните дела на агенти на военното чужди граждани, в тези работни дела са техните имена, имената на техните деца и техните връзки, твърди о.р. полк. Чавдар Борачев, председател на УС на Асоциацията на военните разузнавачи.

Според министър Ненчев обаче нито един чужд гражданин няма да бъде изложен на опасност.

„Онзи ден бях на инспекция в базата, в която ще се съхраняват тези досиета. Има отлични условия и възможности, убеден съм, и съм сигурен, че нито един чужд гражданин няма да бъде изложен на каквато и да е било опасност", обясни министърът.

Според запознати всичко може да се окаже буря в чаша вода, защото ако папките са прочистени до осветяване на сътрудници няма как да се стигне.

Има и още една възможност, която пази вербуваните. По закон комисията за разсекретяването на досиетата е длъжна да опази тайната за чуждите граждани, сътрудничили на нашите бивши служби. Ако тези чужди граждани не са публични личности, остават недосегаеми.