Министърът на икономиката Божидар Лукарски заминава днес на работно посещение в САЩ, съобщиха от пресцентъра на министерството. Информация за пътуването отвъд океана идва, след като РИА Новости вчера цитира министъра, че делегация на българското правителство, водена от него ще пристигне на 19 декември в Москова заради „Южен поток”.

В рамките на визитата в САЩ са планирани са срещи с цел проучване на инвестиционния интерес и подготовка на следващо официално посещение и срещи на високо ниво във Вашингтон, съобщиха от ведомството.

По време на посещението Лукарски ще разговоря с представители на компании като „Ърнст енд Янг”, „Karsh Capital management”, „Банк оф Америка” и др. На 19 декември министърът ще се срещне с Бизнес съвета за международно сътрудничество (BCIU), престижна неправителствена организация, в която членуват бизнесмени и бивши сенатори, продължава съобщението.

 

Министърът на икономиката ще участва в среща с българската общност в Ню Йорк. Сред целите на визитата му е и активизиране на работата на Службата по търговско-икономически въпроси във Вашингтон, обясняват от министерството.

Съобщението идва ден, след като руското издание РИА Новости съобщи, че делегация на българското правителство ще пристигне на 19 декември в Москова за преговори с руския енергиен министър Александър Новак, а тема на разговорите ще бъде възможността прекратеният проект за газопровод „Южен поток” все пак да се реализира. Медиата се позова на самия Лукарски.

„България никога не е имала намерение да прекрати „Южен поток”, ние винаги сме се надявали, че той ще се реализира. Искаме да разберем официалната позиция на руския енергиен министър по този проект”, казал българският министър пред журналисти на икономически форум в Белград.

Планът на министъра на икономиката обаче явно се променя, като обяснение за това засега няма. Проектът „Южен поток” от друга страна ще бъде тема на обсъждане в телефонен разговор между министъра на енергетиката Теменужка Петкова и Новак. Очаква се разговорът да бъде проведен в петък.

  • Борисов: И Путин разбра защо няма "Южен поток"
  • Путин: България и ЕС торпилираха "Южен поток"
  • Русия "към днешна дата" не мисли да се връща към "Южен поток"
  • Борисов пак обърна внимание колко важни са интерконекторите със съседките
  • Правителството продължава работата по „Южен поток” по принуда
  • "Турски поток" събира министри от Унгария, Сърбия, Македония, Гърция и Турция
  • "Газпром" върнал 56 млрд. рубли на партньорите си от "Южен поток"
  • Борисов в Брюксел: "Турски поток" е по-труден от газовия хъб
  • Плевнелиев в Белград: Строим „Южен поток”, когато ЕС и Русия се разберат
  • Министерства още възлагат поръчки по "Южен поток", защото не бил спрян