Окончателната бройка на кандидатските листи за изборите за президент на 6 ноември е 21. Седем са издигнати от политически партии, 4 от коалиции и 10 от инициативни комитети. Това обяви говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Александър Андреев.

На 6 ноември ще има и частични избори на три места – за кмет на район „Младост” в София и в две кметства – едното в община Девин, другото в община Шумен.

„Към момента общо са подадени 22 жалби срещу решения на ЦИК. Това са жалби срещу принципни решения на ЦИК за назначаване на Районни избирателни комисии (РИК). Последните жалби, които постъпиха са във връзка с нашите решения, които бяха приети за медийните пакети. Там са общо 3 жалби. Те са от Асоциацията на регионалните радиа и Асоциацията на печатните издания”, уточни Андреев.

Отделно има 25 жалби и сигнали, постъпили във връзка с проверката, извършени от избиратели в списъците в подкрепа на партии, коалиции и инициативни комитети. 5 от тях са за това, че личните данни на избиратели са били използвани в списъците без знанието им. Те са препратени на Комисията за защита на личните данни.

В бюлетината ще липсват имана срещу №1 и №9, защото тези номера вчера получиха Светослав Витков и Владимир Кузов, на които после ЦИК отказа регистрация за вота на 6 ноември заради недостатъчен брой подписи.

Имената на кандидатите в бюлетината ще започват от №2.

Ако избирател задраска едно или девет, бюлетината ще се счита за невалидна, обясни за bTV говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

На 11 октомври изтича срокът за подаване на заявления от българи, живеещи в чужбина, за гласуване. Към момента са постъпили 16 300 такива заявления, като от Англия са най-много - 3900; Германия - 2100; Турция - 1800; САЩ - 1250 и Испания - 1050, отчете Александър Андреев.