Дейностите по изграждане на инженерни съоръжения от възпрепятстващ тип с цел опазване на държавната граница, договори за доставки и услуги, строителство отново се оказаха извън обхвата на общия ред за възлагане на обществени поръчки, след като депутатите приеха промени в новия Закон за обществени поръчки.

Необходимо е спешно изграждане на оградата по браздата с Турция, обоснова какво конкретно е в основата на предложената поправка един от авторите й – Валери Симеонов от Патриотичния фронт. Станислав Иванов от ГЕРБ подчерта, че става дума само за едно конкретно съоръжение.

Според "БСП лява България" се правело извънредно законодателство без да е ясно защо. От опозицията запитаха дали целта не е изграждането на нови съоръжения – в т.ч. и пог раницата с Гърция.

Социалистът Жельо Бойчев напомни, че преди година и половина парламентът е подкрепил промяна в стария ЗОП, с която се дава възможност т. нар защитно съоръжение да бъде възлагано за изпълнение без процедура по закона.

„Някой трябва да обясни какво е направено през тази година и половина”, настоя той.

Бившият военен министър Ангел Найденов на свой ред запита защо строящата се ограда не може да бъде довършено по реда, по който е започнато от 6 избрани фирми – след възлагане от страна на областните управители.

Изграждането на защитното съоръжение по границата с Турция до момента е съпътствано от забавяния и немалко скандали. Така, например, още по времето на кабинета „Орешарски” bTV съобщи, че 5 фирми, подбрани без конкурс, са спечелили договора за производство на материали за строежа на оградата.

На няколко пъти беше сигнализирано и че изградените участъци от нея са в лошо състояние и не са в състояние да спрат нелегалните имигранти.