Очаквано президентът Росен Плевнелиев върна за ново обсъждане в Народното събрание разпоредби от Закона за военното разузнаване, приет от НС на 1 октомври тази година.

Заради приетите изменения, които не позволяват цивилен да управлява служба „Военна информация”, директорът й Йордан Бакалов подаде оставка. Промяната в закона беше предложена от БСП, но беше подкрепена и от депутати от ГЕРБ. Военният министър Николай Ненчев обаче не прие оставката до произнасянето на президента, а премиерът Бойко Борисов публично защити Бакалов.

За намерението на Плевнелиев да наложи вето на поправките съобщи преди седмица пред bTV началникът на кабинета на президента Екатерина Захариева.

Според президента няма убедителни аргументи за премахване на възможността постът директор на „Военна информация” да може да се заема от цивилно лице, притежаващо професионален опит в областта на националната сигурност или въоръжените сили. От 2012 г. досега тази длъжност е заемана от цивилно лице, което не е възпрепятствало служба „Военна информация“ да изпълнява поставените й задачи, посочва в мотивите си държавният глава.

„Определянето на необходимия професионален опит като изискване за заемане на определена длъжност не трябва да бъде самоцел. Този опит следва да бъде съобразен с функциите и задачите, които се възлагат на съответната структура от системата за защита на националната сигурност”, допълва той.

Според него кръгът на дейност на службата по никакъв начин не налага ограничаване на възможността неин ръководител да бъде само военнослужещ на действителна военна служба с висше военно звание, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Президентът не приема тезата, че всеки един  военнослужещ само поради висшето си офицерско звание, без значение в кой вид въоръжени сили е придобит опитът, притежава необходимите познания, които да му дават предимство при ръководенето на службата. „След като цивилни лица могат да бъдат заместник-директори и ще могат да изпълняват функциите и правомощията на ръководителя в негово отсъствие, не виждам основание директорът да не може да бъде лице различно от военнослужещ“, счита държавният глава.

Плевнелиев призовава също така народните представители да обсъдят отново и въведеното изискване професионалният опит за директора на служба „Военна информация“ и на неговия заместник да е придобит само във въоръжените сили или в държавни органи и структури, които осъществяват дипломатическа, отбранителна, разузнавателна, контраразузнавателна, оперативно-издирвателна, правоохранителна и охранителна дейност и които са представени в Съвета по сигурността към Министерския съвет.

„След като Народното събрание, президентът на Републиката и Министерският съвет имат важна роля при управлението на системата за защита на националната сигурност, не виждам основание служителите, подпомагащи органите в тази дейност, да бъдат ограничавани при заемане на тези длъжности. Контролът, осъществяван от постоянните комисии в Народното събрание над дейността на службите, също е важен елемент от управлението на системата за защита на националната сигурност и този опит следва да бъде приет като професионален“, аргументира се държавният глава.