Когато има интереси един човек или една политическа партия да бъде очернена, не е трудно за жълти стотинки да придобиеш свидетел или да го сплашиш. Това заяви в студиото на „Тази събота” депутатът от „Воля” Пламен Христов, който, заедно с колежката си Кръстина Таскова и партийния лидер Веселин Марешки станаха клиенти на прокуратурата.

Обвинението срещу тях е, че се оказвали натиск върху собственици на независими аптеки с цел придобиване на аптеки. Човек от бранша разказа пред камерата на bTV за заплахи и „наказателни аптеки” със силно занижени цени, които се появявали до обектите на прицел единствено с цел да ги фалират.

„Думите на скрития свидетел са „Аз чух от колеги”, „В бранша се говори” (…) Всеки знае кой е той, същият този човек винаги така говори”, заяви Христов, който в разследвания период е бил генерален директор на „Фармнет”.

Той категорично отхвърли обвиненията за натиск: „Няма нужда когато веригата аптеки на г-н Марешки е изградена, чак тогава той да решава да се бори по такъв начин с конкуренцията. Не е проблем ако искаш да продължиш експанзията да отваряш нови и нови аптеки, а не да вземаш аптеките на другите, които са доста по-нерентабилни”.

По отношение на твърденията на свидетеля, че по заповед на Марешки Изпълнителната агенция по лекарствата е проверявала конкурентни аптеки, той посочи: „Как звучи една заплаха „Ще ви изпратя прокурор”? Ако няма нарушения в обектите на жалбоподателите, няма от какво да се притесняват”.

Христов отбеляза, че прокуратурата вече е един път се е произнесла, че няма основание за повдигане на обвинение. Според него случващото се в момента е с политически оттенък.