Бившият външен министър Даниел Митов беше обвинен за безстопанственост, съобщи репортер на bTV Новините.

Малко по-късно днес "клиент" на прокуратурата стана и друг бивш "реформатор" - Гроздан Караджов.

Самолетните билети на Външно

Според прокуратурата Митов е ощетил МВнР с 500 000 лв., защото е допуснал без обществена поръчка да се използват услугите на наета от земеделското министерство фирма, която да се грижи за самолетните билети и хотелското настаняване на служителите на ведомството по време на командировки.

Подписът на Митов е под решението, за което по-рано беше обвинен и неговият тогавашен заместник Христо Ангеличин.

„Целта е да се видим с вас и аз да бъда поредният министър, който влиза и излиза от тук”, коментира лаконично пред журналисти бившият ни първи дипломат.

По думите му решението е било взето в момент, в който за същата дейност е течала обществена поръчка с МВнР и споразумението с избраната при по-ранна процедура от МЗХ фирма е било наложително, за да се поддържа дейността на Външно. Митов посочи, че при аналогични ситуации други министерства са се възползвали от избрани от неговото ведомство фирми, като това е била обичайната практика.

Даниел Митов е с мярка за неотклонение „Подписка”.

Преди "Глобул" да стане "Теленор"

Той дойде в следствието с адв.Ина Лулчева, която след това влезе отново вътре - този път с Гроздан Караджов. Обвинението срещу него е свързано с консултантската му дейност към телекома "Глобул".

В сигнала е посоченo, че новото ръководство на „Теленор България“ ЕАД е извършило вътрешен одит и собствено разследване, при което са установили 21 компании, издали фактури към „Глобул“ за предполагаеми фиктивно извършени доставки на стоки и услуги на обща стойност 48 млн. лева.

Установено е, че описаните в договорите доставки не са били заявени за необходими от съответните технически отдели, не са били доставени, инсталирани и поддържани и изброените доставчици според тях не са имали капацитет да доставят активите.

В периода 2011 г. - 2012 г. Гроздан Караджов, като собственик и управител на търговско дружество, е сключил три договора с „Космо България Мобайл” ЕАД на обща стойност 5 545 660,51 лева. И по трите не е установено изпълнение.

Сключвайки тези договори Гроздан Караджов умишлено е улеснил главния изпълнителен директор на „Космо България Мобайл” ЕАД да присвои сумата от 5 545 660,51 лв. и присвоените средства са в големи размери, посочват от прокуратурата.

На Караджов е предявено обвинение за длъжностно присвояване, при условията на продължавано престъпление, в съучастие с главния изпълнителен директор на „Космо България Мобайл” ЕАД, като Караджов действа като помагач.